Türkiye'nin En Çok Kiralanan Arabaları İşte Bunlar...

Türkiye'nin En Çok Kiralanan Arabaları İşte Bunlar...

Ülkemizde en çok kiralanan araba markaları açıklandı. İlk sırada Renault marka araçlar olsa da sektörde en çok tutulan modeller kompakt modeller olarak karşımıza çıktı.

2021’in ilk 6 ayının baz alındığı sektör verileri Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği tarafından paylaşıldı. Paylaşılan veriler kiralama sektörünün hızlı bir ivmeyle büyüdüğünü bizlere gösteriyor. Araç kiralayan kişiler ise en çok Renault sıfır araba modellerini tercih ediyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 2021'in ilk 6 ayına ilişkin detayları kamuoyu ile paylaştı. "TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu"nu yayınladı. Yayınlanan rapor, ülkemizde kiralık olarak en çok tercih edilen markanın bir kez daha Renault olduğunu bizlere gösterdi. Yapılan araştırmaya kiralama pazarının yüzde 23,3'ünün Renault, yüzde 14,5'inin Fiat, yüzde 11'inin Volkswagen ve yüzde 10,9'unun Ford sıfır araba tarafından oluştuğunu bizlere gösterdi.

Ülkemizde Satın Alınan Araçların Yüzde 10,8'i Kiralama Filoları Tarafından Satın Alındı!

TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu verileri göz önüne alındığı zaman 2021'in ilk 6 ayı için satın alınmış araç sayısı, 244 bin olarak kayıtlarda yerini aldı. Bu araçların 223 bin 178 adedi ise aktif kiralık araba konumundaydı. Geçtiğimiz yıla göre bu veriler gerilemiş durumda. Yani 2020 yılı için sahip olunan araç sayısı yüzde 7,1 iken kiralanan araç sayısı bu sayıdan yüzde 1 daha fazlaydı.

TOKKDER verileri otomobil kiralama sektörünün, 2021’in ilk 6 ayında yaptığı yatırımı artırdığını da kamuoyu ile paylaştı. Bu doğrultuda 8,7 milyar TL harcama yapan sektör yetkilileri, 33 bin 400 adet araç satın alımı yaptı ve yılın ilk yarısındaki toplam otomobil satışlarının yüzde 10,8'ini sağladı. Başka bir açıdan bakıldığı zaman kiralamalar nedeni ile doğan gelir vergisi 4,5 milyar TL oldu. Tüketicilerin büyük bir kısmı ise filo kiralama sözleşmelerinde 30-42 ay aralığını tercih etti.

Kiralamada Kompakt Araçlar Tercih Ediliyor

Yapılan bir araştırmada kiralanan araçların yüzde 50,9'u kompakt sınıfta yer alıyor. Aynı raporda küçük araçlar yüzde 26 orta sınıf araçlar ise yüzde 18,5 oranında tercih ediliyor. Aynı dönemde hafif ticari ve hibrit ya da elektrik motorlu araç kiralama oranları da yükseldi. Ayrıca kiralanan araçların yüzde 70’i otomatik vites olarak karşımıza çıktı.

Araştırmayla ilgili açıklama yapan TOKKDER Başkanı İnan Ekici, şu ifadeleri kullandı; "Ticari araca ilgi çok yüksek, daha da artacak. Bu durum satışlara da yansıdı. Ticari araç satışları 150 bin adetlerin üzerine hatta 200 bine yaklaşacak şekilde ilerliyor. Biz de payımızı artırıyoruz. Bu sektör açısından çok önemli. Sektörün, hafif ticari araçların kiralanmasının önünün açılmasıyla birlikte, adetsel açıdan geçmiş gücünü hızla toparlayacağına inanıyorum."