Aracınızın Klimasının Nasıl Çalıştığını Biliyor Musunuz?

Aracınızın Klimasının Nasıl Çalıştığını Biliyor Musunuz?

Günümüzde üretilen ve kullandığımız araçların birçoğunda klima sistemi yer aldığını hepimiz biliyoruz. Peki hemen hemen her araçta yer alan bu sistemin çalışma prensibi nasıl? Tam olarak kullanım amacı otomobillerdeki klima

Günümüzde üretilen ve kullandığımız araçların birçoğunda klima sistemi yer aldığını söylemek mümkün. Peki hemen hemen her araçta yer alan bu sistemin çalışma prensibi nasıl? Tam olarak kullanım amacı otomobillerdeki klima ve kapalı ortamların iklimlendirilmesini sağlamak olan bu sistem iş yerlerinde, evlerde ve seyahat esnasında otomobil içlerinde oldukça sık kullanılır. Ancak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlayan konfor ve serinleme imkanı da araç içerisinde yer alan detaylar arasında yer alıyor.

Günümüzde otomobiller açısından oldukça önemli bir yeri olan Manuel veya otomatik olarak çalışabilen bu sistemler otomobil alırken de kullanıcıların ilk baktığı donanımlar arasında yer alır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Klima Siistemleri Birçok Günü Kurtarıyor

Birçok otomobil içerisinde seyir esnasında; yoldaki rahatsız eden gürültüler, açık camdan giren sıcak hava veya olumsuz kokular nedeni ile camlar kapanabilir. Modelin dış etkenlerden korunması amacı ile kapatılan camlar, araçların iç mekanının havasının olumsuzlaşmasının da sebepleri arasında gösterilebilir. Bakıldığı zaman tam da bu noktada Klima sistemleri kurtarıcı olarak yer alır. Klima sistemlerinin çalışmaya başlaması ile beraber araç içerisinde nem miktarı ve hava sıcaklığı da oldukça dengelenmiş olur.

Klimalar, özellikle yaz aylarında daha çok kullanılan sistemlerdir. Yaz aylarında sıcak havanın bunaltıcılığından kurtulmak için kullanılan Klimalar; soğuk havalarda da araç camlarının buğulanmasını önleyici etki sağlamaktadır. Klima sistemleri, yılın belli dönemlerinde daha sık kullanılsa da tüm yıl boyunca bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı araçlarda klima sisteminin çalışması; araç içindeki havanının döndürülmesi ve dışarıya hava verilmemesi gibi fonksiyonların seçilebilirliği ile desteklenmektedir.

Klimanın Temel Yapısında Neler Bulunur?

Kondansatör, otomobillerin ön kısmında yer alan bir nevi ısı değiştiricisi olarak nitelendirilebilir. Otomobilin seyri esnasında, kişinin maruz kaldığı havayı kullanarak veya dururken fandan faydalanarak da soğutma işleminin gerçekleştirildiğini söyleyelim. Bunu o kısımda bulunan gazı, sıvıya dönüştürür.

Araç üzerinde yer alan klima sistemlerinin bir diğer parçası ise klima sisteminin parçalarından olan Kondansatör ve detantör parçaları arasında yer alır. Nem alma deposunun görevi, sistem devresinde oluşmakta olan nemi emerek filtrelerde yer alan pislikleri temizler. Otomobillerde kullanılan cinslerine bakıldığı zaman akışkan depolama özelliği de gösterir.

Aracınızda bulunan klima sistemi içinde oldukça önemli bir görevi olan Evaporatör içinde yer alan soğutucunun görevi akışkan debisi ayarlamak üzerinedir. Evaporatör, otomobil torpidosunun alt kısmında yer alır ve ısıtma radyatörünün yanında yer alan bu parçanın temel işlevi havayı soğutmak ve kurutmaktır üzerinedir.

Klima üzerinde yer alan kompresör kısmı, evaporatörden gelen buharı emer ve bu buharı Kondansatör yönünde sıkıştırır. Basıncı ve sıcaklığı artırır.

Polen Filtresi Temizlik Açısından Önemli

Otomobilin içine her türlü duman, toz, polen, uçuşan parçalar, kül ve pisliklerin girmesini engelleyerek, tutulmasını sağlayan parça polen filtresidir. Ayrıca çevreyi kirletme özelliği olan veya havanın kalitesini düşürür. Böylece araç kabininin temiz kalmasını ve deforme olmasını engellemektedir.

Advertisement