Mercedes Modellerinin Arkasındaki Harfler Ne Anlama Geliyor?

Mercedes Modellerinin Arkasındaki Harfler Ne Anlama Geliyor?

​​​​​​​Mercedes'in satışa sunduğu otomobiller; CLS, EQS ve GLA gibi ilginç kısaltmalarla karşımıza çıkıyorlar. Peki Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz bu isimlendirmeleri neye göre yapıyor?

Bugün otomobil severlerinin birçoğu Mercedes sahibi olmayı düşünüyor. Aslında bu yaklaşım çokta şaşırtıcı gelmiyor. Zira Alman otomotiv devi; yıllardır sağlam, şık ve lüks araba üretme konusunda hiç taviz vermiyor.

Fakat hangi Mercedes modeli size en uygun? Bilindiği gibi, Mercedes’in satışa sunduğu otomobillerde CLA, EQS ve GLB gibi enteresan isimlere sahip modeller yer alıyor. Peki bu isimlerin anlamı nereden geldiğini biliyor muydunuz? Gelin hep birlikte firmanın bu adlandırma stratejisinin ardında neler var yakından inceleyelim.

Mercedes Modellerine Verilen İsimler; A, B, C, E ile Başlar

Bazen tek bir harfin ardından gelen rakamlar görürüz; bazen de CL, GL gibi iki harf yer alırken kimi zaman da EQS gibi üç harfli sonrası rakam olan araçlar var. Evet işte bu harflerin nasıl sıralandığı dahi Mercedes yetkilileri tarafından özel olarak hazırlanmıştır.

Mercedes otomobillerindeki ilk harf bazı araçlarda gövde tipini temsil ederken bazı araçlarda ise özel anlama gelmektedir.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Mercedes Modellerindeki İlk Harflerin Anlamları

  • A Serisi => Küçük Sedan ya da hatchback, küçük şehir Otomobilidir.
  • B Serisi => MPV, çok amaçlı otomobildir.
  • C Serisi => Bu seriyi "konfor" olarak tanımlanmaktadır.
  • E Serisi => Yönetici anlamına gelmektedir.
  • S Serisi => Özel sınıf anlamına gelmektedir.
  • G Serisi => Bu kelime, "arazi sınıfı" anlamına gelmektedir.
  • V Serisi => Kamyonet anlamına gelen "Van" kelimesinden türetilmiştir.
  • X Serisi => 4x4 çekiş sistemine atıfta bulunmakta ve pikaplar, X serisi üyeleridir.

Yukarıda yer alan listede Mercedes, A ve B Serisinde otomobilin gövde seçeneğine atıfta bulunmaktadır. C, D, E, S, G, V ve X Serisi araçlar ise daha çok üretim amacını temsil eden kelimelerden ortaya çıkmıştır. Fakat Mercedes bünyesinde yer alan SLK ve SL gibi bazı modellerde istisnalar dışında bulunuyor.

Mercedes Modellerindeki İkinci Harflerin Anlamları

Gelelim ikinci sırada yer alan harflere: Mercedes modellerindeki ikinci harf, daima L harfidir. Peki neden gelin hemen inceleyelim!

Elektrikli Mercedes otomobilleri hariç içten yanmalı motor ünitelerine sahip olan araçların hepsinde ikinci harf daima L'dir. Bu harf, "hafif" anlamına gelmektedir. Mercedes bu eki, G serisi arazi arabaları ile C serisindeki dört kapılı coupe modellerinde kullanmaktadır. Coupe genel olarak iki kapılı otomobiller için kullanılıyor olsa da dört kapılı bazı otomobillerine de coupe ismini vermektedir.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Mercedes Modellerinde Üçüncü Harf İlk Harfle İlişkili

Mercedes'in isimlendirme demagojisinde üçüncü harf, aracın boyutlarını tanımlamak için ortaya çıkıyor. Örnek verecek olursak Mercedes GLA modeli Mercedes GLS modelinden çok daha küçük bir yapıya sahiptir. Araçların büyüklük sıralamasına göre A < B < C < E < S şeklinde devam etmektedir.

Mercedes EQ Ne Anlama Geliyor?

Şimdi gelelim elektrikli Mercedes modellerine: "EQ" takısı, Mercedes’in elektrikli arabalar için kullandığı bir marka ismidir.

Alman otomotiv devi Mercedes, elektrikli araçları için "Electric Intelligence by Mercedes-Benz" adlı bir marka olarak kurdu ve bu marka isminin kısaltmasını da "EQ" olarak ortaya çıkıyor. Elektrikli modellerinde 3 harfli adlandırma yapan markanın araçları şöyle tanımlanmaktadır:

Mercedes EQA => A Serisi elektrikli versiyondur.

Mercedes EQE => E Serisi elektrikli versiyondur.

Mercedes EQS => S Serisi elektrikli versiyondur.

Hazır elektrikli Mercedes otomobillerden bahsetmişken Alman otomobil üreticisi EQ takısında vazgeçtiği iddiaları da gündemde iddiasını koruyor. Bu dolaşan iddialara baktığımızda şirket, 2024 yılı itibarıyla elektrikli araçlarında EQ takısını kullanmaktan vazgeçecek. Fakat o günden sonra modellerde nasıl bir adlandırma stratejisi kullanılacağı gizliliğini koruyor.