Bugünkü Konuğumuz: Citroen Ami

Bugünkü Konuğumuz: Citroen Ami

​​​​​​​İşte karşımızda ailenin yeni üyesi Citroen modellerinin en küçük kardeşi Ami bizim konuğumuz oluyor.

İşte karşımızda ailenin yeni üyesiCitroen modellerinin en küçük kardeşi Ami bizim konuğumuz oluyor.

Yoğun ve kalabalık şehir trafiği maalesef hem hayatımızdan hem de zamanımızdan fazlasıyla çalıyor. Avrupa ülkelerinin birçok yerinde bu sorun karşımıza çıkarken birçok otomobil üreticileri bu durum ile ilgili olarak farklı araçlara yönelmesine neden oldu.

Bu markalardan bir tanesi de Fransız üretici Citroen, kullanıcılar tarafından oldukça olarak karşılanan modeli Ami'yi şehir içi mobilite sorununa çözüm olarak tasarladı. Konsept halinden dahi küçük olan ebatlar ile seri üretime başladı. Peki gelelim bu otomobil amacına ne kadar ulaşılabilir yoğun ve kalabalık şehir trafiğine çözüm oluyor mu bakalım?

 

Citroen Ami Hakkında Öne Çıkanlar

Aslında tamamen elektrikli Citroen Ami’yi otomobil olarak görmek pek uygun değil diyebiliriz. Çünkü azami hızı 45 km/s olan bu otomobilde, gücü 10 beygir bile olmayan bir elektrik motoru ve küçük hacimli bir batarya bulunuyor.

16 yaşında bir kişinin kullanabileceği Citroen Ami’nin İstanbul özelinde bir kuralı var! Boğaz köprülerinden geçmesi yasak. Aslında bu durumun detayına baktığımızda geçişlere bağlanan yolların tamamı ana yol olduğundan dolayı köprülere ulaşım da kanunen mümkün olarak görülmemektedir.

Bununla beraber de aracın oldukça küçük boyutunda olan büyüklüğü özellikle park manevralarının çoğunlukla manevraya dahi gerek duyulmadan kolayca çözüme ulaştırıyor. Birçok park yerine dik olarak girebilen Ami sadece bir motosiklet kadar alan kaplıyor.

İlk etapta Türkiye pazarında satışa sunulan Citroen Ami’nin ülkemizde pek talep görmeceği düşünülmüştü. Fakat aksine çok talep gördü. Üstelik satışa sunulduktan sonra 25 dakika içinde tükendi. Hatta örnek verecek olursak tatil beldelerinde birçok kişinin yardımına yetişti zira bu bölgelerde adım başı bir Ami'ye mutlaka denk gelirsiniz. Tatil beldelerinden en çok tercih edilme sebebi ise ev tipi 240 Volt bir prizle şarj edilebilir olması.

 

Citroen Ami Özellikleri

Çevreci bir otomobil olarak hayatımızda yer buluyor. Çünkü yüzde yüz elektrikli ve parçaları üretilirken geri dönüşümlü malzemeler kullanılmıştır.

Sadece iki kişilik bir araçtır. Arka koltuk sırası yoktur. İki kişi birlikte şehir içinde özgürce gezmek mümkün.

Tam dolu şarj ile 70 km menzili vardır. Bu da semtler arası yolculuk etmeniz fazlasıyla yeterli olacaktır.

Önden çekiş özelliğine sahiptir. Motor gücü sadece 8 beygirdir. Ayrıca azami hızı 45 km/s’tir ve 485 kg olan bu araç, neredeyse bir scooter motosiklet ağırlığındadır.

Avrupa ülkelerinde ehliyetsiz kullanılabiliyor. Türkiye’de ise bu konu daha açıklığa kavuşmuş değil.

​​Vites kolu ve debriyaj yoktur sürüş özellikleri oldukça yalındır. Boyutlarına baktığımızda uzunluğu 2410 milimetre, genişliği 1390 milimetre ve yüksekliği 1520 milimetredir.

Yine de küçük boyutları olan bu aracın oldukça geniş bir iç mekan sunuyor ve küçük bir elektrikli otomobil düşünenler Ami'yi gönül rahatlığıyla tercih edebilirler.

Citroen Ami Fiyat Listesi

2023 yılı Şubat ayı güncel satış fiyatı ise şöyle karşımıza çıkıyor.

Citroen Ami electric 5.5 kWh (8 bg) – 245 bin 900 TL