Stellantis’in, Seviye 3 Otonom Araçlarının Çıkış Tarihi Belli Oldu

Stellantis’in, Seviye 3 Otonom Araçlarının Çıkış Tarihi Belli Oldu

​​​​​​​Stellantis, Fransız Valeo ile yaptığı işbirliği ile birlikte 2024 yılında Seviye 3 otonom sürüş özelliğine sahip ilk modellerini piyasaya çıkarmayı planlıyor.

Stellantis, Fransız Valeo ile yaptığı işbirliği ile birlikte 2024 yılında Seviye 3 otonom sürüş özelliğine sahip ilk modellerini piyasaya çıkarmayı planlıyor.

Mercedes-Benz firması şu anda Seviye 3 otonom sürüş özellikli araçlar için yasal sertifika alan ilk otomotiv firması olduğunu söyleyelim. Stellantis’in ise şu ana kadar hiçbir aracının Seviye 3  otonom teknolojisine sahip olmadığını belirtelim. Bu durumun ise yakın bir gelecekte değişeceğini söylemek mümkün.

Seviye 3 otonom özellikli otomobillerde sürücülerin yola odaklanma zorunluluğunu ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Otomobil sürücüleri sürüş esnasında maillerine bakabilecek, oyun oynayabilecek ya da film izlemek gibi çeşitli aktiviteler yapabilecek. Fakat sürüş esnasında uyuma durumu ise henüz menüde yer edinmiş durumda değil. Seviye 3 sistemler bazı durumlarda otomobil sürücülerinden kontrolü ele almasını talep edebildiği için uyku modu henüz menüde ki yerini almadı.

Stellantis modellerinde Scala lidar sistemini kullanmayı planladığını söyleyelim. Bu sistemin diğer sistemlere göre çözünürlüğü 12 kat daha fazla, 2.5 kat daha geniş bir görüş açısına sahip ve 200 metreden daha uzaktaki nesneleri görebilecek düzeyde olduğunu belirtmekte fayda var.

Stellantis sadece Seviye 3 otonom sistem ile kalmayı düşünmüyor. Stellantis şimdiden Seviye 4 ve Seviye 5 otonom sistemler için çalışmalarına başlamış durumda ve ilerleyen yıllarda daha üst düzey sürüş sistemleri ile karşımıza çıkacağını söyleyelim.

 

Advertisement