ÖTV İndirimi Sonrası ÇİP Krizi Tavan Yaptı Bayilerde Araba Bulmak Zorlaştı!

ÖTV İndirimi Sonrası ÇİP Krizi Tavan Yaptı Bayilerde Araba Bulmak Zorlaştı!

Dünya genelinde devam eden çip krizi birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu krizin otomotiv sektöründe milyonlarca dolar zarar açması bekleniyor.

Global anlamda otomotiv üreticilerinin pandemi sonrası en büyük sorunu ve üretimde ciddi aksaklıklara ve durmalara neden olan çip sorunu devam ediyor. Bu sorun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıfır araç piyasasını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Markalar buna çözüm bulmak için fikirler üretmeyi sürdürüyor.

Otomotivde başlayan bu küresel çip krizi ilerleyen zamanlarda diğer sektörleri de olumsuz etkileyebilir. Birçok sektörde üretime darbe vurması beklenen kriz milyonlarca dolar zarara da sebebiyet verebilir. Tabi bu sektörler arasında başı çeken otomotiv sektörü milyonlarca dolar zarara uğrayabilir.

 “Kriz Nedeniyle Çok Donanımlı Araç Bulmak Zorlaşabilir”

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan ÖTV indirimi sonrası bayilerde araç bulmak oldukça güç hale geldi. Konu ile ilgili Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç: "Çip krizi halen dünyada devam ediyor. ÖTV indirimi kararı sonrası bunun etkisi daha çok hissedildi. Yeterli çip olmadığı için fabrikalar ara veriyor. Bu nedenle Türkiye'de talebi karşılamak araç bulmak zor. İkinci el araçlara rağbet olacak. Kriz nedeniyle çok donanımlı araç bulmak artık zorlaşıyor. Türkiye dâhil çok sayıda ülkede bundan sonra daha az aksesuarlı araçlar piyasada olacak" ifadelerini kullandı.

Toyota Çip Krizi Nedeniyle Üretime Ara Verecek

Ağustos ayının başında 15 gün bakım arası veren ve hafta başında faaliyete tekrar başlayan Toyota Türkiye üretime 2 hafta ara verme kararı aldı. Bunun nedeni ise çip arzında yaşanan sıkıntılar. Toyota Türkiye 20 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri arasında çip krizi nedeniyle üretime yeniden ara verecek.

ÖTV Düzenlemesi Sonrası Fiyatlar Düştü

Geçtiğimiz hafta yapılan ÖTV düzenlemesi ile birçok araçta fiyat değişikliği yaşandı. ÖTV dilimi değişen birçok araçta 50 bin TL'ye varan yeni fiyatlar ile karşımıza çıktı. İlerleyen zamanlarda ÖTV indirimi kapsamı genişlerse birçok marka ve modelde düşüler yaşanabilir. Ancak şu an için düzenlenen ÖTV indirimi bazı modelleri kapsıyor.

Advertisement