Elektrikli Otomobillerin Fiyatları Artar Mı Azalır Mı?

Elektrikli Otomobillerin Fiyatları Artar Mı Azalır Mı?

Günümüzde gelişen teknoloji ve son dönemde artan elektrikli otomobil talebi ile ilgili Fransız medyasından çarpıcı bir açıklama geldi. Araç fiyatları orta ve uzun vadede düşer mi yükselir mi? Merak edilen soruyu sizin için yanıtladık.

Günümüzde gelişen teknoloji ve son dönemde artan elektrikli otomobil talebi ile ilgili Fransız medyasından çarpıcı bir açıklama geldi. Araç fiyatları orta ve uzun vadede düşer mi yükselir mi? Merak edilen soruyu sizin için yanıtladık.

Otomobillerin Fiyatı Artacak

Tüm bu yaşananlara rağmen Fransız Le Monde gazetesi elektrikli otomobillere dair ilginç bir habere yer verdi. Gazeteye bakılırsa gelecek dönemde elektrikli otomobiller daha nadir ve daha pahalı olacak. Eski tip fabrikaların tek tek kapandığına dikkat çeken Fransız medyası, yeni teknolojilere sahip fabrikaların da yavaş yavaş üretime başladığına dikkat çekti.

İlerleyen zamanlarda elektrikli otomobillerin fiyatlarının içten yanmalı motorlu araçlara nazaran daha da pahalı olacağını belirtti.

Üretim Arttıkça Fiyatlar Düşecek

Sektör temsilcileri ise bu konuda oldukça farklı görüşe sahip. otomotiv ve elektrifikasyon uzmanı Yalçın Arsan, maliyet kısmının sektörün her kesimi tarafından kabul edilmiş, uzlaşılmış kurallarının olmadığını ifade etti. Arsan, "Bilindiği üzere adet arttıkça fiyatlar aşağı çekilecektir. Elektrikli otomobillerde de bunu göreceğiz. Tedarik zinciri büyüyüp, üretim çoğaldıkça arz ve talep de artacak. Böylece fiyatlar düşmese bile denildiği gibi artmayacaktır. Ancak dünya genelinde yaşanan global enflasyondan dolayı maliyetler artabilir, bu konuda herkes hem fikir” ifadelerini kullandı.

Global firmaların yaptıkları yatırımların tüketiciye yansıtılmayacağını dile getiren Arsan, fiyatı firmaların değil pazarın belirlediğini de ifade etti. Maliyet artışının da ürünün fiyatına bu anlamda yansımayacağını da sözlerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tüm Ezberler Bozuldu

Otomotiv sektöründe son 10 yılda yaşananların her şeyi değiştirdiğini dile getiren Arsan tüm ezberlerin bozulduğunu ifade etti. Arsan, "Le Monde’un bu haberine saygı duymakla birlikte yazılanlara katılmadığımı da tekrar belirtmek istiyorum. Özellikle parça maliyetleri daha da ucuzlayacaktır. En büyük temel unsuru batarya. Geçtiğimiz yıllarda 1 kilowatt/saat bataryanın fiyatı 750-800 dolar civarındayken günümüzde 150 dolar civarına geriledi. 2025’ten sonra ise 100 doların altına inmesini bekliyoruz. Elektrikli otomobiller, yavaş yavaş insanların daha kolay erişebileceği araçlar olacak" şeklinde konuştu.

Advertisement