Yerli Otomobil İle İlgili Heyecanlandıran Paylaşım Geldi

Yerli Otomobil İle İlgili Heyecanlandıran Paylaşım Geldi

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş "1,5 yıldır fiyat konusunu tartışıyoruz. Fiyat rekabetçi olacak. Devlet 15 yıl içinde 30 bin adet alacak. Alım tek defada olmayacak.

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş "1,5 yıldır fiyat konusunu tartışıyoruz. Fiyat rekabetçi olacak. Devlet 15 yıl içinde 30 bin adet alacak. Alım tek defada olmayacak. Dolayısıyla ilk üreteceğimiz araçlara isteyen herkes ulaşacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su M. Gürcan Karakaş, projede gelinen son nokta hakkında kamuoyuna bilgiler verdi. Karakaş; üretim, satış, şarj altyapısı, ihracat, çarpışma testi, bayi yapısı ve batarya üretimiyle ilgili önemli başlıkları bizlere aktardı.

İlk Araçlara Herkes Ulaşabilecek

Çözüm ortaklarımız ve ekibimiz 1,5 yıldır fiyat konusu üzerinde konuşuyoruz. Bizim fiyatlandırmamız 2022’nin sonu 2023’ü başında içten yanmalı bir C-SUV’un fiyatına göre rekabetçi olacak. Fiyatı o zamanki koşullar belirleyecek. Adetsel olarak baktığımızda ise kamunun bizden 15 yılda 30 bin adet alımına yönelik bir anlaşması bulunuyor. Bunu ilk etapta bir yığın şeklinde alacaklarını düşünmüyorum. Zaten onlar da istemez. Dolayısıyla ilk üreteceğimiz araçlara herkesin ulaşma imkânı olacak.

2030 Yılına Kadar 1 Milyon Araç Olacak

Biz 2030’a kadar 5 farklı segmentte 1 milyon 80 bin adet araç üretme hedefimiz var. İlk olarak yıllık üretimi 100 bin adet, sonraki üretimleri 175 bin adet olarak belirledik. Ama yoğun talep gelmesi halinde 3 ay öncesinde kapasitemizi çok hızlı artırabiliriz. İlk üretimlerimiz C-SUV ile başlayacak takip eden dönemde B-SUV ve sedan modelimiz yer alacak.

Türkiye lansmanı ile beraber ihracata hemen başlamayacağız. Kendi ülkesinde başarılı olmayan bir modelin yurtdışında başarı ihtimali yok. 18 ay kadar Avrupa’yı gözlemleyip başta Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelere ihracata başlayacağız. İhracat için her yere gideceğiz diye bir zorlamamız da yok. Bu işe en yakın ülkelere öncelik tanıyacağız. İskandinav ülkeleri de buna dâhil. 18 aylık bekleme süresini olgunlaşma ve talep durumuna göre 3 ay daha aşağı çekme durumumuz var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şarj Ünitesi Üretebiliriz

Şarj alt yapısında biz devletimizle ve bakanlığımızla uzun süredir koordineli biçimde çalışıyoruz. Bizim tavsiye niteliğinde sunduğumuz bir rapor oldu. Bu rapora göre nüfusun yoğun olduğu yerlerde 25 kilometrekarede bir şarj ünitesi bulundurması amacımız var. Nüfus yoğunluğu düşük yerlerde ise bu çap 50 kilometrekareyi buluyor. Öte yandan şarj alt yapısının çözümü hususunda bir projemiz henüz bulunmuyor. Biz işin içinde bulunmuyoruz. Ama bize derlerse ‘şarj ünitesi üretin’ gerekirse üretiriz.” ifadelerini kullandı.

Siz de sitemiz üzerinden TOGG ve diğer tüm markalar hakkında güncel haberlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca sitemiz üzerinden araç karşılaştırmaları yapabilir ve size uygun araca bayiye gitmeden sahip olabilirsiniz.

Advertisement