Toyota bZ4X Resmi Olarak 2022 Yılında Piyasada Olacak

Toyota bZ4X Resmi Olarak 2022 Yılında Piyasada Olacak

Toyota bZ4X, bugün dünya çapında anlamda yapılan lansmanı ile tanıtıldı. Sene başında gösterilen konseptle neredeyse aynı olan elektrikli model, Toyota'nın geliştirdiği ilk tam elektrikli araç olarak karşımıza çıkacak.

IAA Fuarı'nda göreceğimiz Toyota bZ4X, bugün dünya çapında anlamda yapılan lansmanı ile tanıtıldı. Sene başında gösterilen konseptle neredeyse aynı olan elektrikli model, Toyota'nın geliştirdiği ilk tam elektrikli araç olarak karşımıza çıkacak.

e-TNGA platformunu kullanan ilk otomobil olan bZ4X, 71.4 kWh kapasiteli lityum bataryaları sayesinde 450 kilometre menzil mesafesi sunuyor. Bu bataryalar aracın şasisine entegre olarak karşımıza çıkıyor. Aracın önden çekişli versiyonunda yer alan 150 kW'lık elektrik motoru, 204 bg güç ve 265 Nm tork üretme kapasitesine sahip. 160 km/sa maksimum sürate sahip model, 8.4 saniyede 100 km/sa sürate ulaşabiliyor.

Modelin dört tekerden çekiş sistemi bulunan bZ4X ise 217 bg güce ve 336 Nm tork değerine sahip. 0-100 km/sa sürate diğer versiyonundan 0.7 saniye daha hızlı şekilde, 7.7 saniyede ulaşıyor. Tek pedallı sürüş özelliği ise frenin enerji rejenerasyonunu artırarak sürücüye sadece gaz pedalı ile hızlanma ve yavaşlamasına olanak sağlıyor.

Hızlı Şarj Sistemi İle Dikkat Çekiyor

Modelin 240 bin kilometre sürüşü sonrası başlangıçtaki performansının %90’ını verecek şekilde geliştirilmesi de oldukça dikkat çekiyor. Araç üzerinde bulunan aktif ısıtma sistemi sayesinde çok düşük sıcaklıklarda bile performansını koruyan batarya, 150 kW hızlı şarj sistemi sayesinde %80'lik kapasiteye sadece 30 dakikalık bir sürede ulaşıyor.

Araç üzerinde opsiyonel olarak sunulan güneş panelleri ile aracın menzili oldukça yüksek seviyelere ulaşabiliyor. Bu paneller, sıfır emisyon ve sıfır maliyetle güneş enerjisinden elektrik üreterek aracın bataryasını doldurabiliyor. Japon otomotiv devi, bu panellerin yılda 1800 kilometrelik menzil sunacak şekilde enerji depolayabildiğini ifade ediyor. Aynı zamanda güneş panelleri sürüş sırasındayken de enerji depolama kapasitesine sahip.

Toyota bZ4X modelinin aks aralığı tüm yolcuların rahat bir şekilde oturmasına imkân sağlıyor. Ayrıca elektrikli otomobil 452 litrelik bagaj hacmine sahip. Toyota'nın hibrit modeli olan RAV4'e göre bZ4X, 85 mm daha alçak olarak dizayn edilmiş. Bununla beraber model daha kısa çıkıntılara sahip ve aks aralığı RAV4’e kıyasla 160 mm daha uzun ölçüleri ile dikkat çekiyor

Advertisement