TOGG Mahkemede Kaybetti!

TOGG Mahkemede Kaybetti!

Milli ve yerli araba üretmek için kurulan TOGG şirketi, açtığı domain alan adı davasını kaybetti.

Milli ve yerli araba üretmek için kurulan TOGG şirketi, açtığı domain alan adı davasını kaybetti.

Turkcell, BMC, Zorlu Holding, Anadolu Grubu, Kök Grubu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin birleşiminden doğarak 25 Haziran 2018 tarihinde elektrikli araba üretmek için Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) kuruldu.

27 Aralık 2019 tarihinde "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması" sloganıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen tanıtım etkinliğinde C segmentindeki SUV ve Sedan modellerin özellikleri ilk defa kamuoyu ile paylaşıldı.

Uluslararası Domain Yüzünden TOGG’a Dava Açıldı

16 Temmuz 2018 tarihinde "togg.com.tr" alan adını tescil eden Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası alanda kullanmak için "togg.com" alan adını almak istedi. Fakat "togg.com"un NameCheap'ta kayıtlı Amerikalı George Gould'a ait olduğuna şahit olan Türkiye, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'ne (WIPO) başvuru yaptı.

28 Haziran 2018 tarihinde kurulan " TOGG (Türkiye Otomobili Girişim Grubu)" ve "TOGG TURKISH AUTOMOBILE INITIATIVE GROUP" ismiyle 8 Mart 2019 tarihinde iki ayrı adı, Türk Patent Kurumu'nun da 21 Ocak 2021 tarihinde "TOGG" kısaltmasını tescillediğini belirtti.

Yerli Otomobil TOGG’a Olumsuz Yanıt Geldi

Amerikan şirketin bu durumu bilerek ve art niyet içinde olduğu gerekçesi ile "togg.com"un TOGG'a verilmesini talep etti.

TOGG için davayı takip eden Gün + Partners firmasının takip ettiği davada, togg.com domain adresinin TOGG kurulmadan en az 5 sene önce alındığını söyleyen mahkeme, Amerikalı George Gould'un menfaati için bu alan adını elinde tuttuğu gerekçesine olumsuz yanıt verdi.

Dava kaybedilmiş olsa da Türkiye Otomobili Girişim Grubu, togg.com.tr'yi kullanmaya devam edebilecek.