ÖTV İndirimi 2.El Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

ÖTV İndirimi 2.El Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

İkinci el araç fiyatları ÖTV matrahında yaşanan düzenleme sonrası düştü mü? Sıfır araçlarda yaşanan fiyat değişimi ikinci el araçları ne kadar etkiledi?

Geçtiğimiz haftalarda sıfır araçlara gelen ÖTV indirimi ikinci el otomotiv fiyatlarını etkiledi mi? Bu konu hakkında Samsun İkinci El Otomobilciler Dernek Başkanı İbrahim Kınık, şu anda fiyatların çok fazla etkilenmediğini dile getirdi. 300 bin TL'lik arabalarda 50 bin TL gibi bir ÖTV indirimi olduğunu belirten Kınık buna karşın piyasada sıfır araç olmadığı için ÖTV indiriminin ikinci el araç fiyatlarını etkilemesinin oldukça zor olduğunu dile getirdi.

ÖTV indirimi sonrası fiyatı makul araçların daha fazla tercih edildiğini belirten Kınık konu ile ilgili: “Bu sıralar ucuz arabalar satılıyor, pahalı arabalarda ise sıkıntı var. 100-200 bin TL bandındaki arabalar satılıyor ama lüks arabalarda satış yok.” ifadelerini kullandı.

“Otomatik Vitesli Araçlara Rağbet Arttı.”

Otomatik vitese olan rağbetin arttığını dile getiren Kınık, otomobil almak isteyen vatandaşlara ise birkaç tavsiyede bulundu. “Herkes araba almadan önce muhakkak ekspertiz yaptırmalı. Bence 100-150 bin TL bandındaki otomobiller daha sorunsuz oluyor. Zamanında bakımları yapılmayan yüksek kilometreli arabalarda sıkıntı çıkabilir. O yüzden daha düşük kilometreli arabalara yönelmeleri doğru olur" dedi.

Konu ile ilgili galeri sahibi Orhan Yılmaz, indirimin 2. el araç piyasasına etkisi olmadığını belirtti. Sosyal medyada ikinci el araç piyasasının düşeceği yönünde beklentiler olduğunu belirten Yılmaz şu anda konu ile ilgili bir hareketlilik olmadığını da sözlerine ekledi.

Yurt dışından istenildiği kadar araç gelmediği için 2. el araçlarda fiyat değişikliği görülmüyor. Buna karşın sıfır araba almak isteyenler sırada bekliyor. Otomobil alacaklar için ise şu anda 100- 200 Bin TL araçlar daha popüler durumda. Konu ile ilgili Yılmaz: “Şu anda 100-200 bin TL banındaki arabalar daha rahat gidiyor. 100 bin TL'nin altındaki otomobiller ile 250 bin TL'nin üstündeki otomobilleri satmakta ise zorluk çekiyoruz." diye konuştu.

İkinci El Araç Fiyatları Düşecek Mi?

Geçtiğimiz hafta ÖTV matrahında yapılan düzenleme ile hemen hemen tüm markalar otomobil fiyatlarında düşüşe gitmişti. Ancak bu düşüş ikinci el araç fiyatlarını etkilemedi. Konu ile ilgili İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, "ÖTV'nin geri çekilmesiyle ikinci el araç piyasasının düşmesi mümkün değil" açıklamasında bulundu.

Advertisement