Otomotivdeki Kriz Türkiye’yi Teğet Geçti

Otomotivdeki Kriz Türkiye’yi Teğet Geçti

Çip ve üretimden kaynaklı otomotiv krizi Türkiye’yi teğet geçti. Citroen CEO’su Vincent Cobee, “Avrupa’da birçok fabrika ve bayi kapandı. Türkiye’de tam tersi bir durum yaşandı” ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecindeki çip ve üretimden kaynaklı otomotiv krizi Türkiye’yi teğet geçti. Citroen CEO’su Vincent Cobee, “Avrupa’da birçok fabrika ve bayi kapandı. Türkiye’de tam tersi bir durum yaşandı” ifadelerini kullandı.

Otomotiv marka satışlarında dünyadaki en iyi performanslardan birine imza atan Türkiye’yi ziyaret eden Citroen CEO’su Vincent Cobee, hala etkisini sürdüren çip ve hammadde krizinin gidişatını değerlendirdi.

Krizler Bitmeyecek Ancak Şekilde Değiştirecek

Otomotivde krizlerin hiç bitmediğine dikkat çeken Cobee, “Korkarım ki artık krizler normal gelmeye başladı ve istisna olmanın dışına çıktı. Bunun normal hale gelmeye başladığını görebiliriz. Bugün çip tedariğinde yaşanan sorunlar hala devam ediyor. Bugün çip tedarikinde sorunlar, yarın hammadde eksikliği, lojistik sorunlar, önümüzdeki yıllarda bambaşka sorunlara evirilebilecek krizler gündeme gelecektir.

Çip tarafında önümüzdeki seneye kadar çok büyük bir gelişim beklemediğimizi söylemem gerekiyor. Bunun en önemli nedeni ise çip imalatının süresinin uzun olması. Çip üretimi kapasitesini artırmak için önemli bir süreye ihtiyacımız oluyor. Çip endüstrisi için elektronik alet pazarı otomotiv endüstrisine oranla daha yüksek kâr getiren bir sektör. Bu nedenle otomotiv ikinci planda kalıyor. Bu noktada biraz daha zaman gerektiğini belirtmem gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye Otomotiv Krizini Teğet Geçti

Türkiye’nin satışlardaki başarısına değinerek dinamik bir pazar olduğunu vurgulayan Vincent Cobee, pandemi döneminde Avrupa’da birçok fabrika ve bayinin kapandığını fakat Türkiye’de tam tersi bir durum yaşandığını belirtti. Cobee, “Bu nedenle Avrupa ile Türkiye arasındaki imalatı sürekli değiştirdik. Çok dinamik bir durum yaşandı, son iki senedeki başarımızın en önemli nedenlerinden bir tanesi de o. Son 3-4 sene içerisinde Türkiye makro ekonomik açıdan bir ikilem niteliğinde tabii ki. Son üç sene içerisinde gerek pazar payı, gerek hacim gerek imaj anlamında pek çok alanda ciddi anlamda büyüme sağladık Türkiye’de. Burada bulunmamın asıl sebebi Citroen Türkiye’nin performansı. Türkiye’de orta sınıfa da hitap edecek şekilde daha fazla ürün sunacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Advertisement