Otomotivde Yeni Yatırım Gelebilir

Otomotivde Yeni Yatırım Gelebilir

Türkiye'nin otomotiv üretimi yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında artış gösterdi ve 921 bin 619 adet, otomobil üretimi de yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak kayıtlara geçti. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verileri

Türkiye otomotiv sanayisindeki gelişmeleri değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, Türk otomotiv sanayisine yeni yatırımlar yapılabileceğini belirtti.

Türkiye'nin otomotiv üretimi yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında artış gösterdi ve 921 bin 619 adet, otomobil üretimi de yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak kayıtlara geçti. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine baktığımız zaman aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 9 artarak 671 bin 674 adet gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 4 azaldı ve 401 bin 437 adet olarak kayıtlara geçti.

Türkiye otomotiv sanayisindeki gelişmelere ve gelecek beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, Türk otomotiv sanayisine yeni yatırımların gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin otomotiv sanayinde gelişeceği konusunda olumlu bir görüşe sahip olduğunu vurgulayan Yenigün, "Orta ve Doğu Avrupa’da son yıllarda gelişen bir otomotiv ekonomisi var. Türkiye’ye de yeni yatırımın geleceği konusunda hala çok ümitliyim. Çünkü Türkiye’de birçok yerde olmayan çok değerli üç tane şey var. Çok yüksek kalibre üretiyoruz, hatta Avrupa kalitesinin üzerinde kalitede üretiyoruz. Çok esneğiz. Özellikle tedarik sanayiindeki sıkıntıları Türkiye’deki firmalar kadar başarılı yöneten hiçbir ülke bilmiyorum. Ve de çok verimliyiz. Verimliliği ucuzluk olarak değil, bir sistemden en yüksek katma değeri yaratmak olarak düşünmek lazım. Bu üç nedenden dolayı ben Türkiye’nin yatırım alacağını düşünüyorum" ifadelerinde bulundu.

Yenigün, yeni yatırımlar ile yerli sanayideki kurulu kapasitenin artabileceğine de işaret ederek, "Enflasyonist ortamın da esasında yeni yatırımlara bir miktar katkıda bulunacağını düşünüyorum. Euro ve doların TL karşısında değer kazanması veya TL’nin değer kaybetmesi diyelim, Eurozone’da iş yapan bizim gibi ülkeler açısından ve Gümrük Birliği bağlantısı olan ülkeler açısından olumlu olacağını düşünüyorum. O yüzden mevcut 2 milyon kapasitenin artacağı, ve önümüzdeki şu belirsizlik süreci bir miktar azaldıktan sonra da yeni markaların yatırım yapacağına inanıyorum" dedi.

Otomotiv İhracatı 1 Milyon Adedi Geçebilir

OSD Başkanı Haydar Yenigün, yılsonuna kadar Türkiye'nin otomotiv ihracatının 1 milyon adedin üzerine çıkacağını ancak bu rakamın geçmişe kıyasla düşük olduğunu belirterek:

Yenigün, "Geçen yıla göre yüzde 10 ila 20 civarında 1 milyon 90 bine kadar çıkacak olan ihracat öngörüyoruz. Bu rakam 2017'deki seviyenin 250-300 bin adet eksiğine işaret ediyor. Üretimde ise 1.4 ile 1.5 milyon arasında bir rakam telaffuz ediyoruz. Bunun da olması gereken rakam 2 milyonluk kapasitede 1.7 milyondur. Oralardan uzağız ama yine de enseyi karartmaya yok. Gerek kapasiteyi artırma yönünde gerekse üretim ve ihracatı artırma yönünde tüm OSD firmaları canla başla çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Küresel otomotiv üretimine yönelik de beklentilerini aktaran Yenigün, 2020'yi 80 milyon adetlik üretim rakamı ile geride bırakan küresel otomotiv endüstrisinde, bu yıl üretim rakamının 80.7 milyona çıkabileceğini söyledi.