Bakandan Otomobil ve Beyaz Eşyada ÖTV İndirimi Açıklaması

Bakandan Otomobil ve Beyaz Eşyada ÖTV İndirimi Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme dair soruları yanıtladı. Bu sayede "Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi gelecek mi?" sorusu da yanıtlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme dair soruları yanıtladı. Bu sayede "Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi gelecek mi?" sorusu da yanıtlandı.

2021 yılı, Türkiye otomotiv sektörü için zorlu bir süreç oldu. Döviz kurundan dolayı yükselen fiyatlara bir de ÖTV farkı eklenince zamlar korkunç seviyelere ulaştı. Öte yandan, çip krizi gibi nedenlerle araç bulunurluğunda ciddi sıkıntılar yaşandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yıl sona ererken, yüzde 50 ÖTV dilimine giren sadece bir veya iki model kaldığını dile getirelim. Çoğu otomobil yüzde 80'lik dilimde yer alıyor. Haliyle baz fiyatları bile 320 bin TL'nin üzerine çıkabiliyor. Sektör temsilcileri ve tüketiciler, 2022 yılına umutla bakmak adına ÖTV indirimini bekliyor. Aynı durum beyaz eşyalarda da geçerliliğini koruyor. Peki önümüzdeki dönemde otomobil ve beyaz eşyalara ÖTV indirimi uygulanacak mı?

Nebati, otomobil ve beyaz eşyada ÖTV indirimi olup olmayacağı sorusuna hayır diyerek cevap verdi ve devamında "araçsatışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV'yi niye indirelim? Beyaz eşyada tarihi rekorlar kırılıyor ihracatta ve iç tüketimde, ÖTV'yi niye düşürelim?" ifadelerini kullandı.

Akaryakıta Vergi İndirimi Gelecek Mi?

Akaryakıt fiyatları ile ilgili yeni bir düzenleme olmayacağını da dile getiren Bakan Nebati, "Geçici olarak yapılan uygulamayı birileri sürekli uygulanmasını istiyor. Akaryakıtta eşel mobil uygulaması 2021'de uygulandı. Akaryakıt dolayısı ile zararı aracı olmayanlar neden üstlensin. Biz petrol üreticisi de değiliz doğalgaz üreticisi değiliz. 2023'te doğal gaz üreticisi olacağız ancak şu anda doğal gazı dövizle alıyoruz. 2022 yılında 55 milyar dolarlık ithalatımız var. Piyasa rahatlamış ve canlı, bu nedenle petrolde vergi indirimine gitmemizi gerektirecek bir durum yok." ifadelerini kullandı.

Advertisement