Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli otomobiller, gün geçtikçe hayatımızda daha görünür olarak yer almaya başlamış durumdadır. Elektrikli otomobillerin fiyatları, diğer otomobillere kıyasla şuanda daha pahalıda olsa; kilometre başına ödenen ücretlere

Elektrikli otomobiller, gün geçtikçe hayatımızda daha görünür olarak yer almaya başlamış durumdadır. Elektrikli otomobillerin fiyatları, diğer otomobillere kıyasla şuanda daha pahalıda olsa; kilometre başına ödenen ücretlere bakıldığı zaman normal araçlara göre yaklaşık olarak 5 kat daha ekonomik oldukları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu kadar yakıt tasarrufu sağlamalarının yanı sıra sessiz olarak seyir etmeleri ile sürücü ve yolculara ekstra konfor imkanı sunmaktadır.

Piyasada temel açıdan 4 çeşit elektrikli otomobil teknolojisi kullanılmaktadır. Bunlar;

  • Hybrid Sistemli (Melez)
  • Şarj Edilebilir Özellikli Hybrid Sistem (Plug-in Hybrid)
  • Menzil Arttırıcılı Sistem (Range Extender)
  • Tam Elektrikli Sistem

1) Hybrid Sistemli (Melez) Otomobiller

Elektrikli arabalar yanı sıra melez (hibrit) arabalar isimlerinden de anlaşıldığı üzere hem içten yanmalı hem de elektrikli olmak üzere 2 çeşit motor kullanmaktadırlar. Elektrikli olan motorların temel görevi, içten yanmalı olarak çalışan motorlara destek olmaktır. Otomobilde, elektrikli motoru şarj etmekte olan ve pilleri prize takılmak suretiyle şarj olan bir tertibat bulunmamaktadır. Elektrikli motor, içten yanmalı olarak çalışan motor tarafınca şarj edilmektedir.  Buna ek olarak fren geri dönüşüm sistemi, tekerleklerin dönüş enerjisini yani kinetik enerjiyi, otomobilin frenlemesi esnasında elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayarak pillere gönderir. Hem elektrikli motorlar hem de içten yanmalı olarak çalışan motorlar, otomobil modellerine göre değişen şekillerde motorun çekişine yardımcı olmaktadırlar.

Otomobillerin belirli hızlarına kadar elektrikli olan motorlar, motor çekiş görevini üstlenmektedir. Belirlenmiş olan hızların aşılmasıyla birlikte içten yanmalı olarak çalışan motorlar devreye girer ve böylece kullanılan yakıt miktarında önemli seviyede düşüşler sağlanmış olunur.

Hybrid sistemli otomobillere verilebilecek en iyi örnek Toyota’nın Prius’dur. Şunu da belirtmek gerekir ki; bu sistemin mucidi Toyota markasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2) Şarj Edilebilir Özellikli Hybrid Sistem (Plug-in Hybrid) Otomobiller

Bu otomobillerin temel çalışma prensipleri Hybrid sistemlerle hemen hemen aynıdır. Fakat bu sistemle çalışmakta olan otomobillerde daha büyük piller bulunmaktadır. Buna ek olarak bu büyük boyutlu olan pillerde fiş tertibatı bulunması sayesinde, prize takılmak suretiyle şarj edilebilmektedirler. Bu sayede elektrik motorları hem priz vasıtasıyla hem de içten yanmalı olarak çalışan motor vasıtasıyla ve bunlara ek olarak fren enerjisinin de geriye kazanılmasıyla sistem şarj edilebilmektedir.

Plug-in Hybrid otomobillerin en iyi örneğini, BMW X5 ve BMW i8 modelleridir.

3) Menzil Arttırıcılı Sistem (Range Extender) Otomobiller

Plug-in Hybrid sisteminde de olduğu gibi bu sistemle çalışan otomobillerde de hem elektrik hem de içten yanmalı olarak çalışan motorlar bulunmaktadır. Fakat bu sistemde; içten yanmalı olarak çalışan motor, hiçbir surette motorun çekişine katkıda bulunmamaktadır. Çekiş görevini tamamen elektrik motoru gerçekleştirmektedir . İçten yanmalı olarak çalışan motorun görevi yalnızca pilleri şarj etmektir. Bu sistemde; fren enerjisinin geri kazanımıyla ve prize takılmak suretiyle piller şarj edilmektedir.

Menzil arttırıcılı sistemli otomobillere en iyi örneği, Opel’in Ampera modeli ve BMW’nin İ3 modeli sergilemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

4) Tam Elektrikli Sistem Otomobiller

Bu sistemle çalışmakta olan otomobillerde yalnızca elektrik motoru bulunmaktadır ve çekiş bu motor tarafınca gerçekleştirilmektedir. Sistemin pilleri, prize takılmak suretiyle şarj edilmektedir. Buna ek olarak fren enerjisi de geri kazanım olarak pillerin şarj edilmesine yardımcı olmaktadır.

Tam elektrikli sistem otomobillere en iyi örnek, BMW İ3 modelidir.