2022 Yılı Elektrikli Araç Satış Adetleri Açıklandı

2022 Yılı Elektrikli Araç Satış Adetleri Açıklandı

​​​​​​​Elektrikli araçlar, günümüzde daha çok tercih edilmeye başlandı. Otomobil kullanıcılarının her geçen gün elektrikli araçlara olan ilgisi artıyor.

Elektrikli araçlar, günümüzde daha çok tercih edilmeye başlandı. Otomobil kullanıcılarının her geçen gün elektrikli araçlara olan ilgisi artıyor. 2022 yılı elektrikli araç satış adetleri açıklanması ile bu durum daha net görüldü. Bu satış adetleri de otomobil kullanıcıların elektrikli araçlara olan ilgisini gösteriyor. Bu talebi karşılamak için otomobil üreticileri, elektrikli otomobil üretimini arttırmaya başladı.

Elektrikli araç satışları tüm dünyada artış gösterdi. Ülkemizde 2022 yılında, 2021 yılına kıyasla elektrikli araç satışında yüzde 171.7 oranında artış görüldü. Her ne kadar oran olarak büyük bir artış yaşanmış olsa da adet bazında çok büyük bir artış yaşanmadı. Türkiye de 2022 yılında 7733 adet elektrikli araç satışı gerçekleşti. Bu satış adeti toplam pazarın sadece yüzde 1.3’ünü kapsıyor. 2021 yılında elektrikli araç satış adeti ise 2846 olmuştu. Dünya genelinde ise elektrikli otomobil satışı yüzde 68 oranında artış gösterdi. Dünya genelinde toplam elektrikli otomobil satışı 7.8 milyon adet olduğu açıklandı.

Açıklanan bu satış rakamları bize elektrikli otomobillere olan ilginin arttığını gösteriyor. Dünya pazarında elektrikli araçların payı artmaya devam ediyor. Açıklanan satış rakamlarına göre dünya genelinde toplam satışın yüzde 10’unu elektrikli araçlar oluşturuyor.

Elektrikli araç denince akla Tesla geliyor. Bilindiği üzere Tesla sektörün önde gelen şirketlerinden. Açıklanan elektrikli araç satış adetlerine göre ise Tesla liderliğini kaptırdı. BYD Auto, Tesla’yı geçerek en çok elektrikli araç satan şirket olmayı başardı.

Elektrikli araç satışlarına ülke bazında baktığımızda bazı ülkelerde toplam pazar paylarını oldukça arttırdığını görüyoruz. Pazar payının yüksek olduğu ülkelerden olan Norveç yüzde 79’luk bir pazar payına sahip. Almanya'da elektrikli araç pazar payı ise yüzde 25 olarak kayıtlara geçti. Hollanda’da ise bu pazar payı yüzde 19,26’lık bir orana sahip. İngiltere de elektrikli araç pazar payı yüzde 13.37 olarak açıklandı. Fransa da ise pazar payı yüzde 12 olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa genelinde ise elektrikli araçların pazar payı yüzde 11 olarak karşımıza çıkıyor. Hibrit araçlar ile bu oran yüzde %20.3’ü buluyor. Elektrikli otomobillerin Çin pazarındaki oranı ise yüzde 19 oldu. Hibrit araçlar ile bu oran yüzde 25’i buluyor.