Yerli Otomobil TOGG’un Fabrikasında İşler Yolunda

Yerli Otomobil TOGG’un Fabrikasında İşler Yolunda

TOGG’un fabrikasında sona doğru yaklaşılıyor.  100 yıldır beklenen proje nihayet gerçekleşecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasında; "Çevre açısından baktığımızda da Avrupa'nın çevreye en saygılı otomotiv fabrikası Türkiye'de, Gemlik't

Türkiye’nin Otomobili TOGG’un fabrikasında sona doğru yaklaşılıyor. 100 yıldır beklenen proje nihayet gerçekleşecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasında; "Çevre açısından baktığımızda da Avrupa'nın çevreye en saygılı otomotiv fabrikası Türkiye'de, Gemlik'te Türkiye'nin Otomobili TOGG ile kurulmuş olacak."

27 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tanıtımını gerçekleştirdiği ve 18 Temmuz 2020 tarihinde yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle yerli otomobil fabrikasının temelleri atıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Varank Yerli Otomobil Fabrikasında İncelemelerde Bulundu

Bakan Varank, yerli araba banttan indiği zaman Avrupa'nın doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV aracı olacak TOGG'un Gemlik'teki fabrikasında incelemelerde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'a ziyaretinde, TOGG Üst Yöneticisi Mehmet Gürcan Karakaş, Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu, TOGG Yönetim Kurulu Üyesi ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu eşlik etti.

Ziyaret dahilinde yetkililer, yatırım stratejilerine ilişkin Bakan Varank'a bilgilerde bulundu. Gövde, boya ve montaj binalarının özellikleri, inşaatta kullanılan yeni teknolojiler, kör kalıp uygulaması ve güncel durum ile ilgili brifingler alan Mustafa Varank, yeni açılan kara yolları bağlantısını da yerinde inceledi.

TOGG’un Fabrika İnşaatı Planlandığı Gibi İlerliyor

Bakan Varank, bu incelemelerin ardından yaptığı değerlendirmede şu sözlere yer verdi:

"Türkiye'nin 100 yılına damgasını vuracağına inandığımız, Türkiye'nin Otomobili Projesi için Gemlik'teyiz. Türkiye'nin Otomobili diyoruz ama mobilite dünyasındaki değişimlere baktığımızda 'Geleceğe damga vuracak bir teknolojik alet olan Türkiye'nin otomobili' dememiz daha doğru. 2019 yılında ilan ettiğimiz şekilde otomobilin 2022 sonunda seri üretim bandından inebilmesi için şu anda Gemlik'te fabrika inşaatı planlandığı gibi devam ediyor. Pandemiye rağmen TOGG'daki babayiğitlerimiz büyük bir özveriyle, büyük bir gayretle çalışmaya devam ediyor. İçinde bulunduğumuz bina, boyahane olacak. Otomobillerimiz burada en son teknolojiyle boyanacak. Fabrika hatların kurulması ve işler hale getirilmesiyle beraber tamamlanacak." dedi.

"Avrupa'nın Çevreye En Saygılı Otomotiv Fabrikası"

Yerli otomobili Türk milletiyle söz verdikleri şekilde buluşturacaklarını belirten Mustafa Varank; "Türkiye'nin 100 yıldır beklediği bu projeyi başarıya ulaştırmış olacağız. Burada dünyadaki fabrika teknolojilerini değerlendirerek en son, en yeni ve en teknolojik fabrika kurulmaya çalışılıyor. Çevre açısından baktığımızda da Avrupa'nın çevreye en saygılı otomotiv fabrikası Türkiye'de, Gemlik'te Türkiye'nin Otomobili TOGG ile kurulmuş olacak." ifadelerine değindi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, projeyi hem "babayiğitler" ile hem de profesyoneller ve Bakanlık olarak yakından takip ettiklerine vurgulayan, "İnşallah söz verdiğimiz şekilde 2022 sonunda araçlarımızı seri üretim bandından indirmiş olacağız." dedi.

Yerli Otomobil TOGG 2024-2025 Yıllarında Dünyaya Pazarlanacak

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, tesisin temellerinin 2020 Temmuz ayında atıldığını belirtti.

Temellerin atıldığı günden bugüne kadar 230.000 metrekare kapalı alanın yaklaşık %70'inin inşaatının tamamlandığını söyleyen Ahmet Nazif Zorlu, "Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Sayın Bakanımızın dediği gibi yüzyılın projesidir." dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Avrupalı otomotiv markaları içten yanmalı motorların üzerine yenilikler yaptığını fakat TOGG'un sıfırdan bu işe başladığına söyledi. Bunun yerli araba TOGG için büyük bir avantaj olduğunu belirten Zorlu, "Aynı zamanda otonom, dijital bir teknolojiyle beraber bu otomobillerimizi hem vatandaşımız kullanacak hem de inşallah 2024-2025 yılında da dünyaya satacağız." ifadelerine değindi.

Mobilite Dönüşüm Merkezi

Yerli Otomobil TOGG Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş’ta projede planladıkları şekilde ilerlediklerini vurgulayarak; "Gece gündüz büyük bir heyecanla, bitmeyen, tükenmeyen enerjimizle hep beraber hissedarlarımız ve bizi destekleyen bütün paydaşlarımızla çalışıyoruz." dedi.

Yola çıktıkları ilk andan beri "Otomobilden fazlası" dediklerini belirten Karakaş, şu ifadelere değindi:

"Otomobilden fazlası tabii ki fabrikadan fazlası bir ortamdan gelmeli. O nedenle burada bir üretim tesisinin yanında AR-GE, tasarım stüdyosu, testlerimizi yapabileceğimiz ve bize göre daha önemlisi ileride teknolojiyi deneyimleyebileceğimiz bir merkezimiz de olacak. Biz burayı Mobilite Dönüşüm Merkezi olarak adlandırıyoruz."

Karakaş, otomobil gibi tesisi de yeni jenerasyon teknolojiler ile donattıklarını söylerek; "Hem şirketimizin hem markamızın DNA'sında çevreye saygılı olmak var. Örneğin içinde bulunduğumuz boyahane, şu an Avrupa'nın en temiz boyahanesi, bildiğimiz kadarıyla da dünyanın sayılı. Burada çevreyle iç içe, çevreyle dost yeni nesil teknolojiyi büründüren bir tesisten bahsediyoruz." ifadelerini söyledi.

2022 Yılının Sonunda TOGG Seri Üretime Geçecek

2021 yılının sonuna kadar binaya ilişkin konuları bitirmeyi amaçladıklarını belirten CEO Gürcan Karakaş, "Önümüzdeki senenin mayıs, haziranına kadar ekipmanlar yerleştirilecek. Ondan sonraki dönemlerde de adım adım her imalat sisteminde neler gerekiyorsa sırasıyla ve layıkıyla yapılacak. 2022 sonunda da seri üretime hazır olacak." bilgisini verdi.

Avrupa Pazarının İlk ve Tek Doğuştan Elektrikli Otomobil Olacak

Türkiye’nin Yerli Otomobili TOGG’un inşaatında 1600'den fazla üzerinde personel çalışıyor. Bakan Varank'ın incelemeler yaptığı boya binasında 2.500 ton demir bağlantısı gerçekleşti, 22.000 metreküp beton döküldü, 138 çelik kolon dikildi ve 11.000 ton çelik imalatı tamamlandı.

Ayrıca, enerji binası, batarya binası, montaj binası, su işleme tesisi, gövde üretim binası, giriş binası ile arıtma binasının demir bağlantıları, kolon montajları, bodrum perde imalatları, çelik imalatları, beton dökümleri, çatı ve cephe sandviç panel montajları devam etmekte.

Yerli otomobil fabrikasının altyapısı için de 535 m yağmur suyu, 2.450 m atık su hattı inşa edilmiş durumda. 623 m menfez imalatının bittiği bölgede 2.000 m çevre duvarı imalatı tamamlandı. 11.000 metreküp kazı, 82.000 metreküp dolgu da gerçekleştirildi.

Türkiye'nin fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olduğu, küresel ölçekte rekabetçi bir otomobil markası oluşturma hedefi ilr ortaya çıkan yerli otomobil TOGG, banttan indirildiğinde Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli olacak. TOGG, 2030’a kadar 5 ayrı modeli de pazara çıkarmış olacak. İlk etapta % 51 yerlilik oranına sahip elektrikli, bağlantılı ve yeni jenerasyon arabalar, Gemlik’te yer alaln 1,2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek.

Advertisement