TOGG, Türkiye’nin Teknolojik Gücüne Önemli Ölçüde Katkı Sağlayacak

TOGG, Türkiye’nin Teknolojik Gücüne Önemli Ölçüde Katkı Sağlayacak

Türkiye'nin yerli otomobil projesi TOGG markasının stratejik önemde olduğunu ifade edildiği günde Türkiye'nin teknolojik birikimine katkı yapacağı da ifade edildi.

İstanbul Sanayi Odası'ndan (İSO) yapılan açıklamaya göre, İSO Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı "Türkiye'nin Otomobili Girişimi’nin Teknoloji, Ar-Ge ve Tasarım Açısından Sanayimiz ve Ekonomimiz İçin Önemi" ana gündemi ile dijital platform üzerinden video konferans yapılarak gerçekleştirildi. Programa Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş konuk olarak katıldı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yapılan bu açıklamada görüşlerine yer verilen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, teknolojik anlamda hemen hemen her sektörde yaşanan köklü değişimin en şiddetlisinin otomobil endüstrisinde yaşandığına, gelecek 5-10 yıl içerisinde yeniliklerin, geçen 50 yıldaki ilerlemelerden çok daha büyük olacağı da ifade edildi.

Bu büyük dönüşümde otonom sürüş ve elektrikli araçların başı çektiğini vurgulayan Bahçıvan, "Otomobiller adeta çevresiyle iletişime geçen akıllı bilgisayarlara dönüşüyor. İnternetin otomobilde değil, otomobilin kendisinin internette olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Dolayısıyla şehirlerimiz, evlerimiz ve fabrikalarımız akıllandıkça otomobilimiz bir yaşam alanına dönüşüyor. Kelimenin tam anlamıyla her şeyin iç içe girdiği, her şeyin bağlantılı olduğu bir döneme adım adım yaklaşıyoruz. Küresel otomotiv sektöründe rollerin yeniden tanımlandığı bir dönemde, ülkemiz de yerli otomobil markasını hayata geçirmek için düğmeye bastı." açıklamalarında bulundu.

TOGG Otomotiv Sanayimizde Kilometre Taşı Olacak

TOBB’un maddi ve manevi olarak sahiplendiği Yerli Otomobil Projesi TOGG’u, sanayicilerin de stratejik bir öneme sahip projelerden biri olarak değerlendirdiğini de belirtti. Bahçıvan, Türkiye’nin otomobilinin, küresel otomotivsektörünün beklenen yapısal değişimine ayak uyduracağına yürekten inandıklarını da savundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da bu projeyi desteklediğini belirten Bahçıvan, şunları aktardı:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

"Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun otomotiv sanayimizin gelişmesi yolunda önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyoruz. Bu projede yerli tedarikçiler ile çalışmak, hem sürdürülebilir bir tedarik zinciri kurmak, hem de yerli katma değeri artırmak noktasında büyük önem arz ediyor. Tecrübelerimizi, 'Türkiye’nin Otomobili' ile buluşturma ve ülkemiz için katma değer yaratma zamanıdır. Türkiye’nin Otomobili projesindeki teknoloji birikimimiz diğer pek çok sektörün de önünü açacak, aynı zamanda ateşleyicisi olacaktır. Teknoloji üreten, teknoloji ihraç eden bir Türkiye yaratma yolculuğunda da önemli bir kilometre taşı olacaktır. 'Türkiye’nin Otomobili' projesi, yerli otomobil üretmekten daha fazlasıdır. Türkiye’nin teknolojik birikimine katkı yapacaktır. Bu anlayış eşliğinde, Türkiye’nin Otomobili Projesi sürecinde üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız."

Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi İçin Önemli Adımlar Atıldı

Otomotiv sektöründe çevreye önem veren anlayışın öncelikli bir konu haline geldiğini de dile getiren Bahçıvan, "Fosil yakıtarabaların çevreye olumsuz etkileri, fosil yakıtların belli süre sonra azalacak olması, petrol fiyatlarının çok fazla dalgalanması elektrikli arabalar ile ilgili gelişmeleri hızlandırıyor. Ayrıca elektrikli araba fiyatlarının düşmesi ve yeterli şarj altyapısının oluşturulması bu araçların sayılarını artıran başka bir neden. Yakın gelecekte benzinli ve dizel araç kullanımını yasaklayacağını açıklayan İngiltere, Almanya, Norveç ve Fransa gibi ülkeleri dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’in de takip etmesiyle, elektrikli otomobillerin yaygınlaşması şüphesiz hız kazanacaktır. Özetle, Sürdürülebilir Yeşil Ekonomi’ye uyum konusunda otomotiv sektörü çok köklü adımlar atıyor. Bu bağlamda rekabet üstünlüğü yarışında olan otomotiv firmalarının ve otomotiv üretiminde yukarı tırmanmayı hedefleyen ülkelerin, öncelikle atması gereken adım, endüstrideki trendleri yakalayabilen tasarım ve AR-GE alanındaki faaliyetlerini daha da güçlendirmek olmalı'' ifadelerini kullandı.

Advertisement