Otomobil Fiyatları 1,5 Yıl Sonra İlk Kez Geriledi

Otomobil Fiyatları 1,5 Yıl Sonra İlk Kez Geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilere baz alındığı zaman otomobil fiyatı ÖTV matrahlarında yaşanan değişiklik ardından Ağustos ayı içerisinde 1,5 yıldan sonra ilk defa düşüş gösterdi.

TÜİK'in istatistiklerine bakılırsa otomobil fiyatları Ağustos ayı içerisinde yapılan ÖTV matrahı güncellemesi ile 1,5 yıldan sonra ilk kez düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilere baz alındığı zaman otomobil fiyatları ÖTV matrahlarında yaşanan değişikliğin ardından Ağustos ayı içerisinde 1,5 yıldan sonra ilk defa düşüş gösterdi. Benzinli araçların fiyatı Ağustos ayında yüzde 3,4 değer kaydederken dizel otomobillerin fiyatı yüzde 1,72 düşüş gösterdi.

2 ay öncesine kadar sert şekilde gerileyen otomobil satışları ÖTV matrahı güncellemesine rağmen Ağustos ayı içerisinde yatay bir eğilim gösterdi. otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine bakılırsa, Ağustos ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020 yılı Ağustos ayı ile kıyaslandığı zaman yüzde 5 düşüş gösterdi ve 58 bin 454 olarak karşımıza çıktı.

Binek Araçlarda ÖTV Matrahı Değişti

Motor hacmi 1,600 olan otomobillerde 50 kW'ya kadar elektrikli motora sahip araçlar 1,800 cm3 motor hacimli hibrit araçların satışında uygulanan ÖTV esas olan matrah sınırları Ağustos ayında yükselmişti.

Yapılan bu değişiklik ile 50 kW Elektrikli motora sahip ve motor silindir hacmi 1.800 cm3'ü geçmeyen ve yüzde 45 ÖTV dilimi içerisinde ÖTV matrahı 85 bin TL olan hibrit araçlarda matraha esas sınır 114,000 TL, yüzde 50 ÖTV dilimine dahil, ÖTV matrahı 85 bin TL ile 135 bin TL arasında olan hibrit araçlarda ise 114 bin TL ile 170 bin TL arasında konumlandırılmıştı. Bu araçların satışında uygulanan ÖTV oranlarında ise değişikliğe gidilmedi.

Siz de sitemiz üzerinden güncel otomobil fiyatlarını öğrenebilir, size uygun araca sahip olabilirsiniz. Ayrıca araç karşılaştırmaları yapabilirsiniz.