Kapatılan Honda Fabrikasında Yerli Hibrit Otomobil Üretilecek

Kapatılan Honda Fabrikasında Yerli Hibrit Otomobil Üretilecek

Honda Civic’in yerini tutar mı bilemeyiz ama Kocaeli’de yer alan ve geçtiğimiz günlerde resmen kapatılan Honda Türkiye Fabrikasında yerli hibrit otomobil üretileceği açıklandı.

Honda Civic’in yerini tutar mı bilemeyiz ama Kocaeli’de yer alan ve geçtiğimiz günlerde resmen kapatılan Honda Türkiye Fabrikasında yerli hibrit otomobil üretileceği açıklandı.

Japon otomobil üreticisi Honda, Kocaeli Gebze’de yer alan fabrikasında üretim son ermişti. Fabrika LPG otogaz dağıtımında önde gelen firma HABAŞ’a devredildi. HABAŞ yetkilileri, bu tesiste yerli hibrit otomobil üretmek için hazır olduklarını belirtti.

Honda’nın Fabrikasını Devralan HABAŞ Yerli Otomobil Üretecek

Türkiye’de üretimini sona erdiren Honda’nın fabrikasını satın alan HABAŞ, yerli otomobil üretmek için kolları sıvadı. Firma yetkililerinin açıklamasına göre Honda’nın İngiltere’de bulunan fabrikasındaki üretim ekipmanları satın alındı.

Honda Türkiye tarafından 2021 Eylül ayında fabrikada üretimin durdurulacağı 2019 yılında kamuoyu ile paylaşılmıştı. Türkiye'de yıllardır üretim yapan Japon otomotiv devi, artık sadece pazarlama operasyonlarını devam ettirecek.

Honda Türkiye Yetkililerinden Açıklama Yapıldı

Honda Türkiye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada:

Honda Türkiye A.Ş. Gebze’deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğu’na devretmek üzere anlaşmaya varmıştır. Eylül 2021’den sonra gerçekleşecek taşınmadan sonra 1992 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Honda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da müşterilerine pazarlama, satış ve satış sonrası operasyonları ile hizmet sunmaya devam edecektir.” şeklinde açıklama yaptı.

Şirket fabrikadaki üretimin durdurulacağını 2 yıl öncesinden duyurmuştu. Honda, bu fabrikada 38 bin adetlik kapasitesi ile, Honda Civic modelini üretmekteydi. Yaklaşık 24 yılı aşkındır devam ettirdiği üretim faaliyetlerini 28 Eylül 2021 tarihinde sonlandırdı. Kocaeli’deki fabrika kapatılarak Maltepe’deki yeni yönetim binasına taşındı.

Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş Ne İş Yapar

HABAŞ; elektrik enerjisi, ağır makine, endüstriyel ve tıbbi gaz, çelik, tüp ve LPG, LNG, ve CNG  ve dağıtımı ile beraber liman ve deniz taşımacılığı hizmetleri sunan köklü bir firma. Aynı zamanda da Türkiye’nin önemli yatırımcıları arasında bulunmaktadır. Firmanın sahibi Mehmet Rüştü Başaran, yerli araba üretme hayalini geçtiğimiz günlerde satın aldığı Honda Türkiye’nin üretim tesisinde gerçekleştirecek. İngiltere’deki Honda fabrikasından ekipman satın alındığı belirtildi. Şirket yetkilileri 30 civarında mühendislik şirketi ile görüştüklerini ve yakın zamanda yerli hibrit araba firmasıyla seri üretime başlayacaklarını duyurdu. Ayrıca şirketin yerli araba üretmek için eski Honda çalışanlarına iş teklif ettiği de belirtilen bilgiler arasında.