İki Otomobil Devi Türkiye'de Üretip Dünyaya Satacak

İki Otomobil Devi Türkiye'de Üretip Dünyaya Satacak

Otomotiv sektöründe dev markalar ayakla kalabilmek için ortak üretim yapmaya devam ediyor. Ford ve VW ‘nin ikizleri Caddy/Tourneo Connect Polonya'da, Ranger/Amarok G. Afrika'da, Transit/Transporter Gölcük'te üretilerek global olarak pazarlanacak.

Günümüzde otomobil sektöründe rekabet her geçen gün kızışıyor. Otomotiv sektöründe dev markalar ayakla kalabilmek için ortak üretim yapmaya devam ediyor. Ford ve VW ‘nin ikizleri Caddy/Tourneo Connect Polonya'da, Ranger/Amarok G. Afrika'da, Transit/Transporter Gölcük'te üretilerek global olarak pazarlanacak.

Amerikalı otomotiv devi Ford ve Alman Volkswagen’in 2019 yılında yaptığı işbirliği olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor. Binek ve ticari araçlarda ortak platform kullanılarak maliyetlerin azaltılmasını amaçlayan işbirliği ile birlikte elektrikli araçları da kapsamaya devam ediyor.

2022’de İlk Ticari Yollarda Olacak

İki otomobil devinin ticari araçlardaki pozisyonunu güçlendirecek ilk ürün Ford Tourneo Connect, VW MQB platformu üzerine yükselecek. 2022 yılının ilk çeyreğinde araç satılacak. VW Caddy ile görsel olarak ayrılan Connect'te daha geniş panjur ve gündüz farları yer alıyor. Yeni Ford Tourneo Connect, kısa veya uzun dingil mesafesi ile beraber 2 versiyonu üzerinde barındıracak. Aracın iç mekan tasarımı da VW Caddy ile oldukça benziyor. Ford Tourneo Connect'in multimedya sistemi de VW raflarından yerini bulmuş. Ford Tourneo Connect'te 115 beygirlik 1.5 litre turbo benzinli ve 102-122 beygirlik 2.0 litre dizel motorlara yer verildiğini de belirtelim. Araçta 6 ileri manuel veya 7 kademeli çift kavramalı şanzımana yer verildiğini belirtelim. Yeni modelde ise ilk kez dört tekerlekten çekiş sistemi sunuluyor. Yeni Ford Tourneo Connect, Polonya'nın Poznan kentindeki Volkswagen fabrikasında Caddy ile birlikte sunulacak.

Yeni Ford Ranger Volkswagen Amarok ile aynı detayları paylaşıyor. Ford Ranger, Volkswagen Amarok ile birlikte Güney Afrika'daki Ford tesislerinde üretilecek. Ford, planlanan ortak üretime uygun hale getirmek amacıyla bu fabrikaya bir milyar dolardan daha fazla yatırım yapacak.

Gölcük 2023’te Start Verecek

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre VW ve Ford işbirliğinin en önemli üretim yeri Türkiye olacak. Ford Otosan Gölcük fabrikası iki devin işbirliğinde rol alıyor. 2023 yılından bu yana Ford Transit-VW Transporter Gölcük'te ikiz modeller olarak banttan inecek. Transit ile aynı genler üzerinde kurulacak Transporter'da hibrit ve yüzde 100 elektrikli versiyonlara yer everilecek. Batarya tesisi dahil toplam 20.5 milyar TL'yi bulacak yatırım ile beraber 2026 yılına kadar tesisin üretim kapasitesinin 440 bin adetten 650 bin adede çıkacağını belirtelim. İstihdam ise 3 bin kişi daha fazla olacak.