Dövizde Yaşanan Düşüş Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

Dövizde Yaşanan Düşüş Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkiler?

Dövizdeki yaşanan düşüş otomobil fiyatlarına yansıyacak mı? Dövizdeki düşüşün kalıcı olması durumunda fiyatların düşebileceğini, ancak çok hızlı reaksiyon beklenmemesi gerektiği uzmanlar tarafından söylendi.

Dövizdeki yaşanan düşüş otomobil fiyatlarına yansıyacak mı? Dövizdeki düşüşün kalıcı olması durumunda fiyatların düşebileceğini, ancak çok hızlı reaksiyon beklenmemesi gerektiği uzmanlar tarafından söylendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşamki açıklamaları sonrası dövizde düşüş yaşandı. Bu gelişme sonrası gözler son haftalarda sürekli kur zammı gören otomobillere çevrildi. Sektör temsilcileri "Otomobil fiyatları düşer mi?" sorusunu cevabını bizlerle paylaştı.

Yapılan açıklamalara göre, kurdaki sert düşüşten ziyade bu düşüşün kalıcı olması oldukça önemli. Böyle bir durumda otomobil fiyatlarında düşüş yaşanabilir. Öte yandan her markanın farklı bir politika izleyeceğini de belirtelim. Örneğin, yerli üretim yapan bazı markaların fiyatlarda indirim yapma hazırlığında olduğu da belirtiliyor.

Bazı Otomobil Markaları Fiyatları Güncelliyor

Uzmanlar fiyat güncellemelerinin birkaç gün sürebileceğini dile getirerek yüzde 10-15 civarında indirim yansıyabileceğini de sözlerine ekledi. Fiyat indirimlerinin tüm modellere yansıtılması düşünülmezken, bazı modellerin yeniden yüzde 50 ÖTV dilimine düşmesi ile indirim oranının daha da artabileceği de belirtiliyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, kurdaki düşüşün otomobil fiyatlarına olası etkilerini şöyle değerlendirdi:

“Her marka kendi ticari politikası çerçevesinde zam uyguladı. Farklı orta vadeli döviz kuru beklentisi çerçevesinde zam yaptı veya yapmadı. Döviz kurlarının hızlı yükseldiği son haftalarda araçların fiyatlarına aynı oranlarda zamlar yapılmadı. Bu perspektiften bakıldığında önümüzdeki zaman diliminde her marka ve her modelin farklı şekilde fiyatlaması gerçekleşecek. Fiyat değişikliğine gidecek her marka, farklı yöntemler ile bunu yapacak. Fiyat değişimi modele göre de farklılık gösterecek.”

Advertisement