Dizel ve Benzinli Yakıt Hücresine Elveda! 33 Ülke İmzaladı

Dizel ve Benzinli Yakıt Hücresine Elveda! 33 Ülke İmzaladı

Türkiye’nin de yer aldığı 33 ülke dizel ve benzinli otomobillerin fişini çektiler. Sıfır emisyonlu otomobillere geçiş için küresel mutabakat imzalandı. Mutabakata imza veren ülke ve otomobil üreticileri, küresel otomobil satışlarının yaklaşık 3/1’ini olu

İçinde Türkiye’nin de yer aldığı 33 ülke dizel ve benzinli otomobillerin fişini çektiler.

Sıfır emisyonlu otomobillere geçiş için küresel mutabakat imzalandı. Mutabakata imza veren ülke ve otomobil üreticileri, küresel otomobil satışlarının yaklaşık 3/1’ini oluşturmaktadır.

Türkiye, Hindistan ve İngiltere’nin de aralarında yer aldığı 33 ülke, 40 şehir, 11 otomobil üreticisi ve 27 filo sahibi kuruluş, sıfır emisyonlu otomobillere geçiş için mutabakat imzaladı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı'nın (COP26) ulaşım sistemleri odaklı gününde, "Sıfır Emisyonlu Araçlar için Glasgow Mutabakatı" kamuoyu ile paylaşıldı.

İmzalanan mutabakat dahilinde, otomobil piyasalarında 2035 yılına kadar benzinli ve dizel yakıt hücreli otomobillerin sıfır emisyonlu araçlar ile yer değiştirmesi öngörülüyor.

2040 Yılına Kadar Benzinli ve Dizel Üretimi Sona Erecek

Türkiye, Danimarka, Finlandiya, Hindistan, Kanada, İngiltere, Norveç ve İsrail'in de aralarında yer aldığı 33 ülke, 40 şehir, Jaguar, Land Rover, Ford, Mercedes-Benz, Volvo Cars ve General Motors gibi önemli otomobil markalarının dahil olduğu 11 otomotiv üreticisi şirket, 27 filo sahibi kuruluş olmak üzere mutabakata 100’den fazla katılımcı imzaladı.

Böylece devletler, lider piyasalarda en geç 2035 yılına kadar, globalde ise 2040 yılına kadar tüm yeni otomobil ve kamyonet satışlarının sıfır emisyona sahip olması için kollar sıvanacak. Filo sahipleri ise en geç 2030 yılına kadar kamyonet ve otomobil filolarının hepsinin sıfır emisyonlu olması için çalışacak. Otomotiv üreticileri ise 2035 ya da daha önce lider piyasalarda %100 sıfır emisyonlu yeni kamyonet ve otomobil satışına ulaşacaklar.

Emisyonların %89’unu Karayolu Taşımacılığı Oluşturuyor

Mutabakata imza atan ülke ve otomotiv üreticileri, küresel otomobil satışlarının yaklaşık 3/1’ini oluşturmakta.

Ulaşım sektörü küresel sera gazlarında 5'inci sırada yer almaktadır. Sektördeki emisyonların %89'unu ise karayolu taşımacılığı oluşturmaktadır. Böylece, karayolu taşımacılığının sıfır emisyonlu otomobiller ile yapılması, küresel ısınmayı bir buçuk derecenin altında tutabilmek için kritik öneme sahip durumda.

Advertisement