Araç Muayenesine E-rapor Üzerinden Bakılabilecek

Araç Muayenesine E-rapor Üzerinden Bakılabilecek

​​​​​​​TÜVTÜRK tarafından araç sahiplerine verilen araç muayene raporlarına artık dijital olarak da ulaşılabilecek.

TÜVTÜRK tarafından araç sahiplerine verilen araç muayene raporlarına artık dijital olarak da ulaşılabilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete de yayımlandı ve yürürlüğe girmiş oldu.

Resmi Gazete de yayımlanan yönetmenliğe göre, Bakanlık ülkedeki araç sahiplerine çevre dostu hizmet sunmak amacıyla araç muayene raporlarına dijital ortamda ulaşılmasını sağlıyor. Yönetmelikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle birlikte TÜVTÜRK tarafından işletilen araç muayene istasyonlarında artık araç muayene raporları dijital olarak da araç sahipleri tarafından ulaşılabilecek. Bakanlık tarafından uygulamaya alınan bu yöntem ile kağıt tüketiminin azaltılması amaçlandı.

TÜVTÜRK tarafından işletilen istasyonlarda yapılan araç muayenesi bitiminde aracın durumuna dair verilen rapor, araç sahiplerine kısa mesaj veya e-posta yoluyla iletilecek. Bu bilgilendirmenin yanı sıra araç sahipleri bu rapora e-Devlet üzerinden "Araçlarım" kategorisinden de ulaşabilecek.

Araç muayene tarihinin geçerliliğini kontrol eden kolluk kuvvetleri, dijital ortama aktarılan bu muayene raporlarıyla denetim yapabilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Araç muayene raporlarının dijital ortama geçmesi ile birlikte bir yılda ortalama 112 ton kağıt tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Böylelikle, 1904 ağaç kesilmekten kurtarılmış olacak. Araç muayene raporlarının dijital ortama taşınmasıyla birlikte 7 bin 840 metrekare çam alanı da zarar görmekten kurtarılmış olacak. Ayrıca bu sayede 459 bin 200 kilovatsaat elektrik enerjisi, 196 bin litre akaryakıt tasarrufu ve 30 bin 240 metreküp atık gazın atmosfere salımı da engellenmesi hedefleniyor.

2023 yılının başından itibaren araç plakalarına yapıştırılan araç muayene tarihini gösteren etikette kaldırıldı. Bu sayede kağıt kullanımını daha da azaltılacak.

Advertisement