Türkiye'de Elektrikli Otomobil Satışları Artıyor

Türkiye'de Elektrikli Otomobil Satışları Artıyor

​​​​​​​2023 yılının ocak-nisan döneminde elektrikli otomobil satışları, 2022 yılının ocak-nisan dönemine kıyasla 5 kat artış gösterdi.

2023 yılının ocak-nisan döneminde elektrikli otomobil satışları, 2022 yılının ocak-nisan dönemine kıyasla 5 kat artış gösterdi. Yaşanan bu artışla birlikte 2023 yılının ocak-nisan döneminde toplam elektrikli otomobil satışı 7.527 adet olarak açıklandı.

Ülkemizde elektrikli otomobil satışları, 2023 yılının başından beri düzenli olarak artış gösterme eğiliminde. Türkiye de elektrikli araçlar için altyapı, servis ve şarj sorunlarının her geçen gün giderilmesiyle birlikte sıfır araç almayı düşünen kullanıcılar bu araçlara yöneldi.

2023 yılının ocak-nisan ayı döneminde otomobil satışları, 2022 yılının ocak-nisan dönemine kıyasla yüzde 57.3 oranında artış gösterdi. Bahsettiğimiz bu dönemde araç satışları toplam 333.650 adet olarak açıklandı. Bu satışların 252.819 adedini ise otomobiller oluşturdu.

2023 yılının ilk dört ayında ise elektrikli otomobil satışları ise 7.527 adet olarak açıklandı. Toplam otomobil satışlarının içerisinde elektrikli otomobillerin aldığı paya bakacak olursak yüzde 3’e yükseldiğini görüyoruz. 2023 yılının nisan ayında ise elektrikli araç satışı 2.857 adet olarak açıklandı. Bu satış adeti ile toplam otomobil pazarında nisan ayında elektrikli araçlar payını yüzde 3.69'a çıkarmış oldu.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de elektrikli otomobil satışları 2023 yılının ilk dört ayında yüzde 442 oranında artış gösterdi. Elektrikli otomobil satışları 2022 yılının ilk dört ayında 1.388 adet olarak gerçekleşmişti.

Yerli otomobil Togg’un satışa sunulmasıyla Türkiye'de elektrikli otomobillere olan ilginin artacağını düşünen markalar ülkemizde araçlarını satışa çıkarmaya başladılar. Dünyada elektrikli otomobil sektörüne öncülük eden Tesla ve Çin merkezli otomobil şirketleri Türkiye'ye yatırımlarını arttırmaya başladılar.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye'de Tesla Model Y satışa çıkarıldı. Tesla bu aracının ilk sevkiyatlarını yapmaya başladı. Şirket bu aracıyla oldukça fazla talep görüyor. Çinli otomobil üreticisi Leapmotor da Tesla’dan sonra ülkemizde aracını satışa sundu. Çin merkezli Leapmotor yeni elektrikli otomobili T03 modelini Türkiye'de satışa çıkardı.