TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş’ın TOGG Hakkında Açıklamaları Ve Detayları

TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş’ın TOGG Hakkında Açıklamaları Ve Detayları

2022'nin son aylarında gelmeye hazırlanan ve Türkiye'nin heyecanla beklediği yerli araç TOGG, Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, projede gelinen son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

2022'nin son aylarında gelmeye hazırlanan ve Türkiye'nin heyecanla beklediği yerli araç TOGG, Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, projede gelinen son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

TOGG Satışa Çıkma Tarihi ve Fiyatlandırması Hakkında

İlk üretim araçların satışı hakkındaki durumu ele alan Karakaş, "Çözüm ortaklarımız ve çalışmalarımızı yürüttüğümüz ekip arkadaşlarımızla 1,5 yıl civarı fiyat konusunda eyepce tartıştık. Bizim fiyatlandırma politikamız 2022'nin son ayları ile 2023'ü başında içten yanmalı C-SUV'un fiyatlarına göre şekil alacak. Fiyatı o zamanki koşullar şekillendirecek. Kamunun bizden 15 yılda 30 bin adet alım hakkında bir anlaşması bulunuyor. Kamunun bu kadar araç almayacağını düşünerek ilk üreteceğimiz araçların herkese ulaşacağını söyleyebiliriz." dedi.

TOGG Üretimi Hakkında

Karakaş, konuşmasına "TOGG olarak 2030 yılına kadar 5 farklı segmentte 1 milyon 80 bin araç üretmeyi planlıyoruz. İlk planımız yıllık 100 bin adet, sonraki süreçlerde ise 175 bin adet belirledik. Fakat yoğun talep gelmesi taktirde 3 ay öncesine kadar kapasitemizi çok hızlı artırmayı düşünmekteyiz. İlk üretimimiz C-SUV ile başlayarak B-SUV ve sedan modelimiz ile devamını getireceğiz."

TOGG İhracat Süreci Hakkında

İhracat için biraz bekleyeceklerini aktaran Karakaş, Türkiye lansmanıyla beraber ihracata hemen başlamayı düşünmediklerini kendi ülkesinde başarı sağlayamayan bir otomobilin yurtdışında başarı şansının olmadığını söyledi. 18 ay kadar bir süre Avrupa'yı gözlemledikten sonra başta Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerle ihracata adım atacaklarını belirtti. İhracat için öncelikle en yakınımızda bulunan ülkelere öncelik tanıyacaklarını belirten Karakaş, İskandinav ülkelerinin de buna dahil olduğunu söyledi. 18 aylık bekleme süresini talep durumuna göre 3 ay daha aşağı çekebileceklerini aktardı.

TOGG Şarj Ünitesi Ve Şarj Altyapıları

Şarj ünitesi içinde gelişmeleri bizler aktaran Karakaş, Şarj alt yapısı için devletimizle ve bakanlığımızla uzun süredir koordineli çalışmalarımı yürütüyoruz. Bizim tavsiye ettiğimiz raporlar dahilinde nüfusun yoğun olduğu yerleşkelerde 25 kilometrekarede bir şarj ünitesi bulundurması planını sunduk. Nüfusun düşük olduğu yerlerdeyse bu genişlik 50 kilometrekare de bir olarak planlar arasında katıldı. Şuan için şarj altyapısı çözümü hakkında bir projemiz bulunmamaktadır. Biz işin içerisinde yer almamaktayız ama bize 'şarj ünitesi üretilmesi gerekmektedir' denildiği zaman üretmek için çalışmalarımıza başlayacağımızı söyleyebiliriz dedi.

TOGG Araç Tedarikçileri

Aracın yerliliği konusuna değindiğimizde TOGG'da tüm tedarikçiler belirlenmiş durumda. Tedarikçilerimizin yüzde 75'nin yerli, yüzde 25'nin yabancı olduğunu söyleyebiliriz. Biz ilk olarak yüzde 51 yerlilik oranı ile pazara giriş yapacağız 3 yıl içerisinde ise yüzde 68 yerlilik hedefimiz bulunuyor. Stratejik teknolojilerimizin yerlileşmesi için büyük çabalarımız bulunmakta ve çalışmalarımız devam etmektedir. Bununla ilgili yatırımlarımızın da başladığını söyleyelim. TOGG'un Türkiye için 50 milyar avro, cari açığa ise 7 milyar avrodan fazla katkısı olacak.

TOGG EuroNCAP Hedefleri

Karakaş, TOGG'un uluslararası testlerinin sürdüğünü amaçlarının EuroNCAP'te 5 yıldız olduğunu söyledi. Şu zamana kadar gerçekleştirilen testlerde başarılı olduklarını ve 9 testten başarıyla geçtiklerini belirtti. Bu testler için 60'tan fazla araç üreteceklerini ve bunun üretimlerini tecrübeli ekibimizle Gebze'de gerçekleştirmekte olduklarını da açıkladı. Bunu yurtdışında da gerçekleştirebilirdik fakat hızlı ilerlemesi için Türkiye'de yapmayı uygun gördük şeklinde açıklamalarda bulundu.

TOGG Bayi Çalışmaları

Satışa yönelik şu anda dünyada bulunmayan deneyim merkezi tarzında yapılanma düşünmekteyiz. Geleneksel bir bayi veya sadece online satıştan farklı olarak ikisinin de içinde yer aldığı, harmanlandığı bir deneyim merkezi düşünmekteyiz. Her il için bunlardan bir tane olabileceğinin yine yoğunlukla beraber planları değişiklik gösterebileceğini söyledi.

TOGG Batarya Ve Çip Krizi Çözümü

Batarya ve çip krizi içinde açıklamalarda bulunan Karakaş, "SiRO isminde bir şirket kurduklarını ve çözüm ortağımız Farasi’yle beraber fabrika alanı içerisinde batarya üretimi yapacaklarını ekledi. Buradaki en önemli detay ise yalnızca bataryanın bir bölümünü değil, tamamını üretmekten bahsettiğini söyledi. Bugün bunu yapabilen anca 5 ülke olduğunu aktaran Karakaş diğer ülkelerin bunları toplama olarak yaptığını söyledi. Türkiye dünyada batarya ve çip üretebilen 6'ncı ülke konumuna gelecek. Burada üretimi gerçekleştirilen bataryalar sadece araçlar için değil tüm araçlar için üretilecek. Bugün içerisinde bulunduğumuz çip krizi ilerleyen zamanlarda lityum iyon krizine dönüşeceğini belirtti. O süreçte buradaki yatırımların öneminin daha da ortaya çıkacağını söyledi.

TOGG Şirketi Hakkında

TOGG'un elinde bulundurduğu teknolojileri de anlatan Karakaş, Bizim asıl bir otomobil üreticisi olmamakla birlikte biz bir mobilite şirketiyiz. Türkiye'de bir mobilite ekosistemi oluşturma çalışmaları yürütüyoruz. Otomobil üretimi işin en kolay kısmı bizim gerçek hedeflerimiz arasında Türkiye'ye bu teknoloji anlayışını oturtmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. İnovasyon şirketleri bizim projemizde yavaş ilerliyor bu sebepten dolayı birçok startup ile çalışmalar yürütmekteyiz. Bu startuplardan inanılmaz geri dönüşler almakta ve dünyada işini en iyi yapan şirket ve mühendislerden destek alımaktayız. Bu araca daha iyi nasıl geliştirebiliriz amacıyla için çalışmalarımız yürütüyoruz. Elimizde şuan için farklı merkezi bilgisayar bulunuyor. Otomobil birçok farklı yönetim sistemlerinden meydana çıkıyor. Fakat bunu tek noktadan yönetimim sağlayan ve çözümleyen bir merkezli bilgisayar yok. Biz bunu TOGG'la birlikte gerçekleştireceğiz. TAI ve Aselsan'dan da bu konu için destekler almaktayız. Merkezi bilgisayar otomobilin işlevselliği için çok daha dinamik ve bağlantılı olacak. Bu teknoloji şu an bildiğimiz kadarıyla sadece Tesla'da bulunuyor dedi.

Advertisement