Otomotiv Sektörü Temsilcileri 2022 Yılına Odaklandı

Otomotiv Sektörü Temsilcileri 2022 Yılına Odaklandı

Otomotiv sektörü temsilcileri, çip krizi, emtia fiyatlarında meydana gelen artış ile ÖTV'nin zorlayıcı olduğunu ve bu yıl satışların 2020'nin altında kalacağını ve kur seyrinin 2022'ye yön vereceğini belirtti.

Otomotiv sektörü temsilcileri, çip krizi, emtia fiyatlarında meydana gelen artış ile ÖTV'nin zorlayıcı olduğunu ve bu yıl satışların 2020'nin altında kalacağını ve kur seyrinin 2022'ye yön vereceğini belirtti.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, otomotiv sektöründe bu yıl yaşanan gelişmeler ve 2022 beklentilerine ilişkin olarak oldukça zorlu, inişli çıkışlı ve her ayına başka olayın damga vurduğu bir yılın geride bırakıldığını dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Toplam Satışlar 2021’in Altında Kaldı

2021 yılının toplam satışlar açısından geçen yılın altında veya geçen yıla çok yakın seviyelerde kapanacağını düşündüklerini dile getiren Mersin, "Yıla başlarken 1 milyon adede doğru bir yürüyüşümüz vardı ancak kasım sonu itibarıyla pazar 675 bin civarında gerçekleşti. Geçen seneyi yakalamak ve geçmek için 100 bin adet daha satılması gerekiyor. Ancak tedarikte yaşanan sorunlar nedeniyle bu rakama ulaşmak zor görünüyor." ifadelerini kullandı.

ÖTV Matrahları Güncellenmeli

Mersin, artan fiyatlar sebebi ile satılan araçların yüzde 90-95'inin yüzde 80'lik ÖTV dilimine girdiğini, bu sebeple hızlı bir şekilde ÖTV matrahlarının güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Çip Krizi Etkiledi

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da salgının etkisiyle yaşanan ve halen devam eden çip krizinin, global çapta üretim yapan bütün sektörleri etkilediği gibi otomotivi de doğrudan etkilediğini dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Üretimde kullanılan materyallerin tedarikinden kaynaklı bazı yedek parça gruplarındaki üretim ve bulunurluk sıkıntısı ile lojistik sektöründe yaşanan sıkıntıların da arz-talep dengesini büyük oranda etkilediğini belirten Bozkurt, "Tüm bunların sektörümüze yansımasıyla maalesef talebin çok altında üretim gerçekleşti ve global bir sorun olarak yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Bu durum, sadece Türkiye'de üretim yapan fabrikaların değil, dünyada üretim yapan tüm fabrikaların karşılaştığı ve tüm markalara yansıyan bir sorundu." şeklinde görüş bildirdi.