Otomobil ve Hafif Ticari Pazarında Yükseliş Sürüyor

Otomobil ve Hafif Ticari Pazarında Yükseliş Sürüyor

Dövizin artışı ile tetiklenen fiyat değişimlerinin, satışları etkilemeye başladığı görülebiliyor. Mart ayında son 10 yıllık rekorunu kıran sektör, Nisan ayında yüzde 132 büyümüştü. Mayıs ayında ise yüzde 70 yükseliş ivmesi ile yavaşlamanın sinyallerini ve

Türk otomobil ve hafif ticari araç pazarı, yükseliş ivmesini Haziran ayında da korudu. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin resmi verilerine göre Haziran ayında toplam artış, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 oldu.

Dövizin artışı ile tetiklenen fiyat değişimlerinin, satışları etkilemeye başladığı görülebiliyor. Mart ayında son 10 yıllık rekorunu kıran sektör, Nisan ayında yüzde 132 büyümüştü. Mayıs ayında ise yüzde 70 yükseliş ivmesi ile yavaşlamanın sinyallerini veren pazar; Haziran'da otomobil pazarında yüzde 9.3, hafif ticaride ise yüzde 25.6'lık bir yükseliş gösterdi.

Haziran ayında toplam satış 79.819 adet olarak ölçülmüş durumda. Bu satışların 62.348 adedi binek otomobiller tarafından, 17.471 adedi ise hafif ticariler tarafından gerçekleşmiş. Pazarın son 10 yıllık Haziran ortalamasının üstünde olduğunu belirtmekte fayda var.

Yükseliş Devam Ediyor

Ocak-Haziran 2021 döneminde ise toplam artış yüzde 55.4 olarak ölçüldü. Yılın tam ortasında Türkiye otomobil ve hafif ticari toplam pazarı 394.701 adet satış gerçekleştirmeyi başardı. Bu satışların 310.325 adedini otomobiller, 84.376 adedini ise hafif ticariler oluşturuyor.

Segmentlere baktığımızda yine toplam satışın yüzde 85.8'inin vergi oranı düşük olan A, B ve C segmentlerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Gövde tiplerinde Türk kullanıcı Sedandan vazgeçmiyor olsa da SUV'lerin yükselişi devam ediyor. Sedan modeller pazarın yüzde 41.3'ünü, SUV'ler ise yüzde 34.1'ini oluşturuyor.

Motor tiplerinde ise en büyük payın yine benzinli otomobillerde olduğunu görüyoruz. Dizel satışlarının oranı yüzde 22.1'e kadar gerilerken, hibrit otomobillerin yüzde 8.1'lik pazar payı dikkat çekiyor. 2021 yılında şu ana dek 891 adet elektrikli otomobil satıldığını da belirtelim.

Advertisement