LASİD "Mevsimine Uygun Lastik" Vurgusu Yaptı!

LASİD "Mevsimine Uygun Lastik" Vurgusu Yaptı!

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Doğru lastik, mevsimine ve aracın özelliklerine uygun lastiktir. Ortak trafiğin akıcı ve güvenli bir şekilde sağlanması için tüm sürücülerimizi doğru lastik kullanma konusun

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Erdal Kurt ile mevsime uygun lastik seçimi üzerine açıklamalar yaptı.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Doğru lastik, mevsimine ve aracın özelliklerine uygun lastiktir. Ortak trafiğin akıcı ve güvenli bir şekilde sağlanması için tüm sürücülerimizi doğru lastik kullanma konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

LASİD'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kurt, zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona erdi.

Güvenli bir sürüş için sürücülere düşen görevin tedbir almak olduğunu vurgulayan Kurt, "Mevsimine göre lastik seçimi de bu tedbirlerden sadece biridir. İklimsel değişimden dolayı ani hava değişiklikleri giderek artıyor. Mart ayında yurt genelinde çok yoğun kar yağışları gördük ve kış lastiği kullanmayan araçların trafiği nasıl olumsuz etkilediğini ne yazık ki hepimiz biliyoruz. 1 Aralık’tan itibaren başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması normal koşullarda 1 Nisan itibarıyla bitiyor. Ancak valilikler; mevsim koşullarına bağlı olarak bu süreyi uzatmakla yetkilidir. Sürücülerin ilgili valilik açıklamalarını ve bulundukları iklim koşullarını takip ederek doğru zamanda kış lastiğinden mevsime uygun lastiğe geçmeleri gerekir Doğru lastik, mevsimine ve aracın özelliklerine uygun lastiktir. Ortak trafiğin akıcı ve güvenli bir şekilde sağlanması için tüm sürücülerimizi doğru lastik kullanma konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kış lastikleri çıkarılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir noktanın da araç altından çıkan lastiklerin saklanması konusu olduğunu aktaran Kurt, bu lastiklerin tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal saklama ortamının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kurt, lastik saklanması için ideal ortamın kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak ortamlar olduğunu belirterek, ''Lastikler mümkün ise dik olarak ve yan yana, değil ise üst üste istiflenmeli; yerleri dönüşümlü olarak değiştirilmelidir. Lastiklerinizi ağırlık ya da basınç yüzünden kalıcı deformasyona maruz bırakmamaya özen gösterin. Doğru şekilde saklanan lastiğin ömrü uzar, tekrar araç altına takıldığında performans kaybı yaşanmaz." açıklamasında bulundu.

Kış lastikleri çıkarıldığında araç altına takılacak mevsime uygun lastiklerin de mutlaka uzman gözüyle kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Kurt, şunları kaydetti:

"Kullanmaya başlayacağınız lastiklerin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmanızı öneririz. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanları tarafından incelenmelidir. Uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması, balans ayarlarının yapılması da güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Kış lastiğinden mevsime uygun lastiğe geçmek sadece 1 Nisan’da lastiği çıkarmakla olmaz, bütün bu süreci doğru yerine getirmeyi gerektirir. LASİD olarak sürücülerimize bu uyarı ve önlemler çerçevesinde kış lastiğinden mevsime uygun lastiğe geçmesini öneririz.