Karşınızda Otonom Sürüşe Sahip Tofaş Serçe

Karşınızda Otonom Sürüşe Sahip Tofaş Serçe

Otonom Serçe, yarışmanı formatına yakın olması için taksi rengi olan sarıya boyandı. Tüm bu hazırlıkların tamamlanması ile birlikte Teknofest 2021 Robotaksi Binem Otonom Araç yarışmasının yapılacağı alana getirilen otonom araç, bir anda tüm dikkatleri üze

Zonguldak'ta yer alan Karaelmas ekibinin kısıtlı imkanlar dahilinde hurdalıktan buldukları Tofaş Serçe modelinin, Teknofest Robotaksi Binek Otonom Araç yarışmasına damga vurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından da test edilen Robotaksi Serçe, bütün testlerden tam not alarak başarıyla geçti.

Karaelmas ekibi; Binek Otonom Araç yarışmasından bir gün önce yaşadıkları talihsizlik sebebiyle derece elde edemese de yarışmaya hazırladıkları otonom Serçe modeli tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Otonom Serçe Hakkında Öne Çıkan Detaylar

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi Berat Cansız ve ekip arkadaşlarının bir araya gelerek oluşturdukları Karaelmas Takımı, TEKNOFEST 2021 fuarında gerçekleşen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması için kolları sıvadılar. Şubat ayında yarışma için başvuru yapan Karaelmas ekibi, imkanların kısıtlı olması üzerine hurdalıktan bütçelerine uygun bir araç aramaya başladılar.

80'lerden bugüne birçok kişinin hatırasının yer aldığı Tofaş Serçe model bir hurda otomobil bulan gençler, sanayideki ustaların da yardımı sayesinde aracın motor aksamının yanı sıra ağırlıklardan tamamen arındırıldı.

Sonrasında otonom araç için hazırlıklara başlayan Karaelmas takımı, dışarıdan hiçbir müdahale almaksızın bu otomobili pist üzerinde tabelaları takip ederek ilerletebilecek seviyeye getirmek için kolları sıvadılar.

Otonom Serçe Teknofest 2021 Robotaksi Binem Otonom Araç Yarışmasında Dikkat Çekti

Otonom Serçe, yarışmanı formatına yakın olması için taksi rengi olan sarıya boyandı. Tüm bu hazırlıkların tamamlanması ile birlikte Teknofest 2021 Robotaksi Binem Otonom Araç yarışmasının yapılacağı alana getirilen otonom araç, bir anda tüm dikkatleri üzerine topladı.

Bakan Varank da Otonom Serçe’ye özel ilgi göstererek test etti. Yarışma öncesi elektronik kart üzerinde yaşanan olumsuzluk sebebebiyle bu araç yarışmadan derece elde edemedi. Yaşanan süreci anlatan Berat Cansız, bir sonraki yıla daha iyi hazırlanarak projeyi daha iyi bir şekilde yarışmaya getireceklerini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:

"Şubat ayında Teknofest başvurusunu gerçekleştirdik. otonom taksi kategorisinde. Bu kategorinin amacı aracın pist üzerinde tabelaları ve şeridi takip ederek otonom bir şekilde dışarıdan hiçbir müdahale olmadan gidebilmesiydi. Biz de hurda araç arayışına girdik. Bütçemize en uygun olan, baktığımızda yapabileceğimiz bir Serçe model araç bulduk. İki aylık çalışma sonrasında yarışmanın konsepti olan Robotaksi ismine benzeyen taksi formatına getirdik.

Bu çalışmadan sonra aracımıza yazılım ekibi arkadaşlarımız devam etti. Elektronik kart üzerine kendi geliştirdikleri yapay zekayı algoritmayı entegre ettiler. Bu entegreden sonra aracımız pistte otonom olarak hareket edebilir hale geldi. Bu şekilde projemizi tamamlamayıp aracımızın başarıyla pisti bitirmesi kalmıştı.

Yarışma alanına gittiğimizde hakemlerin uyguladığı bütün testlerden başarıyla geçtik. Aracımızın üzerinde bulunan etiketimizi aldık. Yarışmaya uygun etiketini. Yarışmadan önceki akşam aracı piste tam hazırlama evresindeyken aracımızın elektronik kartında ufak bir problem gerçekleşti. O yüzden yarışmadan derece alamadık. Ufak tefek aksiliklerimiz oldu. Seneye daha iyi hazırlanıp projemizi daha iyi götüreceğiz." ifadelerine değindi.

Tesla Üzerinden Projeler Gerçekleşiyor

Tabela takibi ile harita üzerinde işaretlenen yere sürücüsüz olarak gidilebileceğini belirten Berat Cansız, sürücüsüz araç Tesla'nın üzerinde projelerin gerçekleştiğini vurguladı. Ülkemizde 35 ayrı üniversitenin otonom araç projesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Cansız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha ilerleyen bir teknolojiyi yakaladık. Biz Tesla'ya rakip olabilir miyiz bilemiyorum? Ama şu anda hatta Tesla'nın üstünde projeler gerçekleşiyor. Türkiye'de bu yarışmaya katılan 35 ayrı üniversite ve takım bulunmakta. Bu çok büyük bir rakam. 35 takım otonom bir araç yaptı. Tesla'nın üzerinde tabela takibi yapabilen araçlar. Yarın bir gün haritadan işaretlediğiniz bir yere o araç sizi sürücüsüz olarak getirecektir. Tesla şu anda şerit takibi ve cisim takibi yapabilmektedir. Onun harici olarak bu takımlar üzerinde tabela takibi yaparak daha gelişmiş bir versiyonunu yarışmada sundular. Aracımız ilgi gördü. Beklediğimizin üzerindeydi. İlgi bekliyorduk ama bu çok çok daha olumlu yönde oldu. Çünkü insanların bu araçta çok fazla anısı vardı. Serçe geçmiş yıllarda insanların üniversite döneminde kullandığı ya da gençliğinde ilk kullandığı araçlardan biriymiş. Biz onu sonradan anladık. Bakanımız kullandı. Savunma Sanayii Başkanı kullandı. Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar ziyaret etti. Savunma sanayisinin birçok çalışanı Havelsan, Roketsan, Aselsan hepsi aracımızı ziyaret etti. Bu bizi çok onure etti. O kadar ziyaret anlamsız değildi. Yaptığımız projenin iyi yerlere geldiğini hissettik. Bu çalışmaları daha da sürdürüp onları daha da iyiye götürebileceğimizi göstereceğiz."

Karaelmas ekibi, gelecek yıl gerçekleşelecek olan TEKNOFEST Yarışması için şimdiden hazırlıklara başladılar.