Henry Ford Kimdir?

Henry Ford Kimdir?

Henry Ford, ailesinin Amerika, Michigan'daki çiftliğinde doğdu ama çiftçiliği sevmiyordu. 15 yaşında bir makine atölyesinde çıraklık yapmaya başladı,

Henry Ford, ailesinin Amerika, Michigan'daki çiftliğinde doğdu ama çiftçiliği sevmiyordu. 15 yaşında bir makine atölyesinde çıraklık yapmaya başladı, 1893'te ilk arabasını yaptı. Arabayı 1500 kilometre kadar kullandıktan sonra satarak kazandığı parayla daha büyük iki araba aldı. 1903'te ise Ford Motor Company’yi kurdu.

Hafif ve dayanıklı çelik kullanarak, herkesin alabileceği ucuz arabalar üretti. 1908'de Tin Lizzie adındaki ilk Ford T Model arabayı üretti, 825$'dan satışa çıkardı. Kısa süre içinde, günde yüz araba satmaya başladı. 1927'de 15 milyon T model Ford araba üretilmiş durumdaydı ve Ford Motor Company 700 milyon dolarlık bir şirketti. Arabalar, montaj hattı üzerinde yapılıyordu: Fabrikadaki 300 metrelik şerit üzerinde ilerlerlerken, işçiler tarafından teker teker işleniyorlardı. Bu sıkıcı bir işti ama Ford, piyasadaki en yüksek ücreti ödüyordu.

İlk Ford arabalar basit, ucuz ve güvenliydi. Şirketin sloganlarından biri de "Herkes Ford kullanabilir"di. Ama her şeyi basit tutmak, daha az seçim şansı demekti.

Henry Ford Tin Lizzie modeli için, "Modeli tartışmadığını sürece, istediğiniz rengi seçebilirsiniz," derdi.

Advertisement