Formula 1'e Kış Arası Gelecek Mi?

Formula 1'e Kış Arası Gelecek Mi?

​​​​​​​Formula 1'de kış aylarında tatil yapma mecburiyeti uzun bir süredir tartışılan konular arasında yer alıyor.

Formula 1'de kış aylarında tatil yapma mecburiyeti uzun bir süredir tartışılan konular arasında yer alıyor. Formula 1’de artan yarış sayısı nedeni ile kış aylarında verilmesi planlanan bu ara motor sporları camiasının bir numaralı gündem maddesi oldu.

Formula 1 takviminde yer alan yarış sayısı gün geçtikçe daha fazla artıyor. Geçtiğimiz dönemlerde 2023 yılı yarış takvimi açıklanmış ve en az 23 yarış olacağı ifade edilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Formula 1’de yarış sayısında gerçekleşen artış, organizatörleri de heyecanlandırdı ve harekete geçirdi. Yetkililer, Formula 1'e "zorunlu kış tatili" getirmeyi gündem maddesi olarak karşımıza çıkarıyor. Günümüzde kış aylarında bazı Formula 1 takımları fabrikalarını belirli aralıklarla kapatma kararı alıyor.

Kış aylarında herhangi bir zorunluluk yok ancak yaz aylarında takımların tüm aktivitelerden uzak kalması gereken zorunlu bir tatil dönemi yer alıyor. Formula 1 yöneticileri buna benzer bir uygulamayı kış aylarında da yapmak istiyor.

Konuya baktığımız zaman tüm takım yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşecek Spor Danışma Komitesi'nin bir sonraki toplantı gündemine dâhil edileceğini görüyoruz. Eğer bu anlaşma gerçekleşirse kış aylarında Formula 1 yarışlarına ara verilecek.

Formula 1 tek kişilik ve açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek seviyesini oluşturan yarışlar dizisine verilen isimdir.

Formula 1 yalnızca bir yıl boyunca, her birine Grand Prix ismi verilen ve değişik ülkelerde özel yollar üzerinde gerçekleştirilen yarışlar arasındadır. Yarış yılı sonunda toplanan puanlar göz önüne alınarak Pilotlar Şampiyonluğu ile Üreticiler Şampiyonluğu ödülleri sahibini bulur.

Yarışları Mohammed bin Sulayem başkanlığındaki FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) organize eder. Formula 1’in geçmiş dönemlerinde yarışların büyük bir kısmı Avrupa topraklarında yapılsa da son dönemlerde artan yarış sayısı sonrası yarışlar Avrupa dışında yapılmaktadır. Bu durumun ana sebebi FIA'nın gelişen yeni pazarlara açılma isteğidir. Yasal düzenlemelerin AB ülkeleri kadar sıkı olmadığı ülkeler de bu yarış takvimi için tercih ediliyor. Son dönemlerde AB'deki yarışlarda, sağlık nedenleri ile tütün ürünlerinin tanıtılması da yasaklanmıştır. Ölümle sonuçlanan bazı kazalar sonrası yerel savcılıklarca bu durumların soruşturulması FIA tarafından pek hoş karşılanmamıştır. Dünyanın en çok izlenen spor organizasyonları arasındadır. 2010 senesinde dünya çapında 527 milyon televizyon izleyicisine ulaşan Formula 1 bu alanda bir rekora imza atmıştır.