Formula 1 Organizasyonu Büyüyor!

Formula 1 Organizasyonu Büyüyor!

Formula 1 tarihinin en uzun sezonu geçtiğimiz hafta Bahreyn Grand Prix’i ile başladı. Takımlar, pilotlar ve Formula1’i takip eden hız severler için bu yıl yoğun bir takvim yılı olacak.

Formula 1 tarihinin en uzun sezonu geçtiğimiz hafta Bahreyn Grand Prix’i ile başladı. Takımlar, pilotlar ve Formula1’i takip eden hız severler için bu yıl yoğun bir takvim yılı olacak. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2.5 milyarlık bir gelir ile karşımıza çıkan Formula 1 Dünya Şampiyonası, genişlemesini ve büyümesini sürdürüyor.

​​​​​​​​​​​​​​

Geçtiğimiz yıl Max Verstappen ve Red Bull Racing takımının rahat şampiyonlukları ile geçen bir yıl olduğuna şahit olduk. Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın, 23 yarışlık Formula1 tarihinin en uzun sezonu geçen hafta Bahreyn Grand Prix’i ile karşımıza çıktı. Sekiz buçuk ay sürecek sezon tarihin en uzun sezonu olacak.

Bildiğiniz gibi 2022 yılında otomobillerin hem görünümleri hem de çalışma prensipleri açısından yeni bir adım atılmıştı.  Spor tarihinde karşımıza çıkan en köklü değişimler arasında bu değişim yer almıştı. Geçen yıl karşımıza çıkan ‘yer etkisi ile çalışan’ otomobillere dair temel çalışma prensibi en azından 2026 yılına kadar karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Bu bağlamda Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA aracılığı ile bu yıl için büyük bir kural değişikliğine gidilmedi. Yeni kurallar ile birbirini daha yakından takip eden ve daha kolay geçebilen otomobil yarışta heyecanı üst seviyeye çıkarıyor.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Geçtiğimiz yıl otomobillerin performansına ve sürücülerin konforuna da doğrudan etki eden ‘zıplama’ sorununu azaltabilmek adına otomobillerin taban kısmından kenar kısımları daha fazla yükseltildi. Normal bir dönemde otomobillerin bu değişim sebebi ile yavaşlamasını bekliyorduk ancak Bahreyn’de yapılan bu test aşamasında takımların ‘geçen seneki hızlarına’ şimdiden ulaştıklarını da ifade edelim. Bir başka anlamda ağır olan otomobillerin önden kaymasına dair ana eğilimi biraz düşürmek adına lastik tedarikçisi Pirelli, ön lastiklerin üretim yapısı ve yol tutuş karakteristiğini de güçlendirdi.