Ford Otosan, Romanya'daki Fabrikayı Bünyesine Katmaya Hazırlanıyor

Ford Otosan, Romanya'daki Fabrikayı Bünyesine Katmaya Hazırlanıyor

Ford Otosan, Ford markasının Romanya’daki Craiova fabrikasını bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşıldığını açıkladı. Ford Otosan, bu anlaşma ile üretim kapasitesini 900 bin aracın üzerine çıkarmayı amaçlıyor.

Ford Otosan, Ford markasının Romanya’daki Craiova fabrikasını bünyesine katmak üzere Ford ile anlaşıldığını açıkladı. Ford Otosan, bu anlaşma ile üretim kapasitesini 900 bin aracın üzerine çıkarmayı amaçlıyor.

Ford Otosan, şirketin büyümesinde stratejik bir hamle yaparak Ford’un Craiova fabrikasını 575 milyon Euro işlem bedeli ile satın almak üzere anlaşma sağladı. Bunun dışında tesisin gelecekteki kapasite kullanım oranı dikkate alarak en fazla 140 milyon Euro’ya kadar ilave ödeme yapılması konusunda taraflar kendi aralarında anlaştı.

Bu anlaşma ile Ford’un Craiova’da yer alan araç üretim ve motor üretim tesislerinin sahipliği ford otosan markasına geçecek.

Ford Otosan Elektrikli Puma Üretecek

Tasarımını ve mühendisliğini Ford Otosan tarafından yapılan yeni nesil Transit Courier’nin van ve kombi versiyonları 2023 itibariyle ve bunların tam elektrikli versiyonları 2024 senesi itibariyle Cravoiva’da üretilecek ve piyasadaki yerini alacak. Ayrıca Craiova’da üretilmekte olan, Ford Puma’nın, 2024 senesi itibariyle devreye alınacak yeni tam elektrikli versiyonunu ve 1.0 litre EcoBoost motorlarının üretimini de Ford Otosan markası üstlenecek.

Yıllık 900 Bin Araç Üretimi Gerçekleşecek

ford otosan geçtiğimiz yıl açıkladığı yatırım ile Kocaeli fabrikalarının kapasitesini 650 bin araca çıkaracağını açıklamıştı. Craiova fabrikasının 250 bin araçlık kurulu kapasitesinin de eklenmesi ile şirketin toplam yıllık üretim kapasitesi 900 bin aracın üzerine çıkacak. Şirkette çalışan sayısı 20 binin üzerine çıkacak. Anlaşmanın tamamlanması ile Ford Otosan 2 ülkede 4 fabrikası ile Transit, E-Transit, yeni nesil 1 ton Transit Custom ve tam elektrikli versiyonu, yeni Transit Courier ve tam elektrikli versiyonu, Ford Puma ve tam elektrikli araçlarının yanı sıra Ford Trucks markalı araçların ve Rakun’un üretimini gerçekleştirecek.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ford otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley

Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley; "Ford Otosan global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri. Koç Holding ile ortak girişimimiz Ford Otosan’daki stratejik ortaklığımızı genişletmekten mutluluk duyuyoruz. Craoiva’daki başarılı operasyonumuzun, Ford Otosan’ın özellikle ticari araçlar ve elektrikli araçlarda elde ettiği uzmanlık ve deneyim ile daha da yüksek başarı seviyelerine ulaşacağına inanıyorum" diye konuştu.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise, "Bugün şirketimiz için bir ilke imza atarak, global üretim operasyonlarımızı başlatıyor ve bir hayalimizi daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca, ülkemizi uluslararası bir coğrafyada da gururla temsil edecek olmanın heyecanı içindeyiz. 60 yılı aşkın süredir çalışma arkadaşlarımızla ilmek ilmek işlediğimiz Ford Otosan, Türkiye’nin en değerli halka açık şirketlerinden biri. Ford Otosan’ın esnek, verimli ve yüksek kalitedeki üretim konusundaki başarısının bir kanıtı olan bu anlaşmayla gelen yurt dışı üretim sorumluluğu, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü unvanımızı da pekiştirecek" ifadelerini kullandı.

Advertisement