F1 Takımlarının Pit Duvarı Çitlerinde Kutlama Yapması Yasaklandı!

F1 Takımlarının Pit Duvarı Çitlerinde Kutlama Yapması Yasaklandı!

Formula1 yarışının bitimi sonrası herhangi bir çalışanın pit duvarı çitlerine tırmanması ve kutlama yapması durumunda takımın ceza alma ihtimali olduğunu belirtelim.

Formula 1 yarışının bitimi sonrası herhangi bir çalışanın pit duvarı çitlerine tırmanması ve kutlama yapması durumunda takımın ceza alma ihtimali olduğunu belirtelim.

Yarışın ardından takım personeli, pit duvarına gelirdi ve başarılı olan araca el sallardı. Bu gelenek uzun zamandır devam ediyordu. Ancak bu hafta sonu Albert Park'ta gerçekleştirilecek Avustralya GP ile bu durum artık tarihe karışacak.

​​​​​​​​​​​​​​

Bu uygulamanın ilk geldiği yer Cidde'de takım çalışanlarının Suudi Arabistan Cadde pistini çevreleyen enkaz çitinin çok yukarısına tırmandığının görülmesi sonrası karşımıza çıktı.

Melbourne'de F1 yarış direktörü Niels Wittich tarafından yayınlanan hafta sonu güvenlik noktalarında, pit duvarı enkaz çitine tırmanmanın yasak olduğu da söylendi.

Uluslararası Sportif Yönetmelikleri'nin 2.3.2 sayılı Ek H Maddesi'nde takım çalışanlarının pit yoluna yalnızca araç üzerinde çalışmaları gerekmeden az önce girebilecekleri ve çalışma tamamlandıktan sonra çekilmelerinin gerektiği vurgulandı.

Bunun dışında personelin herhangi bir zamanda pit duvarı enkaz çitlerine tırmanmasının yasak olduğu ve bir takımın bu yasağı ihlal eden herhangi bir durumunun hakemlere iletileceği vurgulandı.

Bir başka deyişle Formula 1 takımları için bu yeni bir kural değil. Ancak Ek H Madde 2.3.2 daha katı şekilde yorumlanarak karşımıza çıkacak. Bu sebeple herhangi bir takım çalışanının kuralları ihlal etmesi durumunda ilgili takım hakemlere iletilecek ve cezaya gerek olup olmadığı kararına varılacak.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Böyle bir cezanın kutlama yapılan pilotun yarış sonucunu etkilemesi durumu söz konusu değil. Bu açıdan para cezası verilmesi daha olası bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum da bütçe sınırından ötürü takımlar için yeni bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor.

Görünüşe göre FIA, artık çitlerden herhangi bir insan ya da herhangi bir parçanın piste düşmesi ihtimalini tamamen yok etmek istiyor. Bekleyip göreceğiz.

Advertisement