Türkiye'de Elektrikli Araç Satışları 2022 Yılında Artış Gösterdi

Türkiye'de Elektrikli Araç Satışları 2022 Yılında Artış Gösterdi

​​​​​​​Türkiye’nin elektrikli otomobil markası Togg T10X modelini yakın gelecekte yollarda göreceğiz. Elektrikli araç olan Togg T10X ülkemizde elektrikli araçlara olan ilginin artmasıyla birlikte oldukça ilgi görecek gibi duruyor.

Türkiye’nin elektrikli otomobil markası Togg T10X modelini yakın gelecekte yollarda göreceğiz. Elektrikli araç olan Togg T10X ülkemizde elektrikli araçlara olan ilginin artmasıyla birlikte oldukça ilgi görecek gibi duruyor.

Strategy& tarafından paylaşılan verilere göre dünya genelinde bataryalı elektrikli araçlara olan rağbet her geçen gün artış gösteriyor. Elektrikli araç satışları dünya genelinde 2022 yılında, 2021 yılına kıyasla yüzde 70 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde Türkiye'de bu artış yüzde 172 oranında gerçekleşti.

Strategy& Türkiye Lideri Kağan Karamanoğlu tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılında Türkiye’de 7 bin 743 adet bataryalı elektrikli araç satışı gerçekleştirildi. Her ne kadar adet olarak satış az gibi gözükse de 2021 yılına göre satış yüzde 172 oranında artış gösterdi. Strategy& Türkiye Lideri Kağan Karamanoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Miktar az görülse de Türkiye’de satışlarda bir önceki yıla göre yüzde 172 artış kaydedildi. Fişli hibrit araç satışları (PHEV) ise yıllık bazda yüzde 15 artarak 1.000 adede ulaştı. Türkiye’de hibrit araçlar (HEV) yıl boyunca elektrikli araçlar içinde en büyük paya sahip olmaya devam etti ve toplam pazarın yüzde 8’ini oluşturdu.” ifadelerine yer verdi.

Avrupa’nın en büyük beş otomobil pazarı olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere de bataryalı elektrikli araç satışları, 2022 yılının son çeyreğinde 2021 yılının son çeyreği ile kıyasla yüzde 39 oranında artış gösterdi. 2022 yılının tamamına baktığımızda, 2021 yılına kıyasla yüzde 28 oranında bataryalı elektrikli araç satışının arttığını görüyoruz. Bu beş büyük pazardan en çok artışı yaşayan yüzde 40 oran ile İngiltere pazarı oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avrupa pazarındaki diğer ülkelere baktığımızda ise, bataryalı elektrikli araç satışları en çok İsveç ve Norveç’te artış gösterdi. İsveç’te 2022 yılının son çeyreğinde 2021 yılının son çeyreğine kıyasla bataryalı elektrikli araç satışı yüzde 84 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde Norveç’te yüzde 76 oranında artış görüldü. İsveç, diğer Avrupa pazarındaki ülkelere göre en büyük artışı göstererek 2022 yılının genelinde 2021 yılına kıyasla bataryalı elektrikli araç satışında yüzde 66 oranında artış gösterdi.

Advertisement