Ticari Araç Satışları Hız Kesmiyor

Ticari Araç Satışları Hız Kesmiyor

2020 yılının ilk 9 ayında ağır ticari araç satışları yüzde 123, hafif ticari araç satışları ise yüzde 99.2 artış gösterdi. 2021 yılında ticari araç satışlarının bu yıla paralel oluşması da gündemde olan detaylar arasında.

Ülkemizde geçtiğimiz yıl zor günler yaşayan ticari araçsektörü pandemi döneminde önemli bir satış ivmesi yakalasa da ertelenen talebin devreye girmesi, lojistik ihtiyacının artışı gibi sebepler ticari araç sektörünü yeniden canlandırmayı başardı. TAİD (Ağır Ticari Araçlar Derneği) verilerine göre 2020 Ocak-Eylül ayında ağır ticari araç satışları geçen yıla oranla yüzde 123 artış gösterdi ve 9 bin 869 adet olarak güncellendi. Çekici satışları yüzde 257 yükselişle 6 bin 493 adet olarak güncellendi. Kamyon satışları da yüzde 29 artışla 3 bin 376 adet olarak kayıtlara geçti.

Ağır Ticari Satışları 2021 Yılından Umutlu

TAİD üyelerine yapılan bir ankette 2020 yılı ağır vasıta satışları 15 bin adet seviyelerinde gerçekleşecek. 2021 yılı için 15 bin ile 17 bin adet arası beklenti mevcut. Bunun arkasında ülkemizin gelecek yıl yüzde 5 büyüme beklentisi ve ertelenen talebin devreye girmeyi gibi nedenler yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hafif Ticarilere Rağbet Artıyor

2020 yılının ilk 9 ayında hafif ticari araç pazarı da geçen yıla oranla yüzde 99,2 artış gösterdi ve 104.931 satısına ulaştı. Pazar 10 yıllık eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 22,8 artış gösterdi. Hafif ticarilerin hem ticaret hem de bireysel günlük kullanıma elverişli olması tüketiciye bu araçlara yöneltiyor. Bunun dışında ÖTV oranının değişmemesi de kullanıcı için cazip olan yanlardan birisi. Doğuş Otomotiv VW Ticari Araç Genel Müdürü Tolga Senyücel 2020’de yaklaşık 155 bin adetlik satış öngördüklerini 2021 yılının ise paralel oluşmasını tahmin ettiklerini ifade etti. Pandemi sebebi ile ivmelenen e-ticaretin küçük sınıf ticarilere talebi artırdığına dikkat çeken Senyücel turizmdeki yavaşlamanın da servis ve transfer araçlarına olan ilgiyi azalttığını vurguladı.

Eylül Rekorların Ayı Oldu

2020 toplam çekici pazarında yüzde 147 büyüme ile 7,3 pazar payına çıkan Volvo Trucks eylül ayında distribütörlük tarihinin en yüksek satış sayısına ulaştı. Markanın temsilcisi Temsa İş Makinaları Genel Müdürü Eşref Zeka sundukları hizmetleri finansmanı da kapsayan bir bütün olarak ele aldıklarını dile getirdi. Iveco Türkiye Genel müdür Yardımcısı Tansu Giz beklentilerin üzerindeki pazarda Mayıs- Temmuz dönemlerindeki düşük kredi maliyetleri ve son iki yıldır düşük seyreden pazardaki ertelenen taleplerin tekrar olmasının durumu etkilediğini dile getirdi.

Advertisement