Mazda MX-30 2023 Yılında Rotary Motor İle Gelecek

Mazda MX-30 2023 Yılında Rotary Motor İle Gelecek

Uzun süredir görmediğimiz Wankel motoru, Mazda tarafından tekrar karşımıza çıkarılıyor. Wankel motorlu MX-30 R-EV menzil genişletici özelliğe sahip.

Uzun süredir görmediğimiz Wankel motoru, Mazda tarafından tekrar karşımıza çıkarılıyor. Wankel motorlu MX-30 R-EV menzil genişletici özelliğe sahip. Araç, 13 Ocak 2023 tarihinde Brüksel Otomobil Fuarı'nda karşımıza çıkacak.

Mazda MX-30'da kullanılan rotary motoru, sabit bir hızda çalışması halinde bataryasını şarj edecek. Böylelikle aracın menzil mesafesi artmış olacak. Mazda bu motor sayesinde içten yanmalı motorların sunduğu avantajları, elektrikli motor kullanan modellerinde kullanmak istiyor.

MX-30 EV'nin menzili ise kullanıcılar tarafından yeterli bulunmamıştı. Araçta yer alan batarya 35.5 kWh, EPA döngüsünde ortalama 161 kilometre menzil sunuyor. MX-30 da kullanılan elektrikli motor, 146 beygir güç ve 271 Nm tork üretebiliyor. Aracın 0’dan 96 kilometreye hızlanması ise 9.6 saniyeyi buluyor.

Mazda 2020 yılında rotary menzil arttırıcı özelliğe sahip bir MX-30'u değerlendirmeye aldıklarını açıklamıştı. Mazda aynı yıl içerisinde bu planını resmiyete dökmüştü.

Mazda ve Wankel motorunun uzun süredir oldukça yakın bir bağı bulunuyor. Şirket, orijinal teknolojiyi NSU'dan lisansını almıştı. Rotary motorlu Mazda'nın tanıtımı ilk olarak karşımıza 1964 Tokyo Motor Show'da yapılmıştı. RX-3 ve RX-7 gibi modeller ile birlikte geliştirilen bu teknoloji daha erişilebilir hal aldı.