LPG’li Otomobil Sahipleri Dikkat

LPG’li Otomobil Sahipleri Dikkat

Ülkemizde otomobil kullanıcıları tarafından LPG’ye olan ilgi devam ediyor. Fakat Avrupa pazarında en çok LPG’li otomobil kullanan ülke Türkiye olurken dünyada da Güney Kore’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

LPG’li araçların az yaktığına dair gerçeklik son gelen zamların ardından cazibesini yitirmiş oldu. LPG’li araç benzinli araca göre aynı yakmaya başlarken uzmanlar fiyatların geri geleceğine dair açıklamalar yaptı.

Ülkemizde otomobil kullanıcıları tarafından LPG’ye olan ilgi devam ediyor. Fakat Avrupa pazarında en çok LPG’li otomobil kullanan ülke Türkiye olurken dünyada da Güney Kore’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

LPG’li Araçlar Cazibesini Yitirmeye Başladı

Çevre duyarlılığından ziyade bütçeye uygunluğundan dolayı tercih edilen LPG’li araçların tahtı sallanmaya başladı.

Otogaz fiyatlarının benzin ve motorine göre daha ucuz olması sebebiyle tercih edilse de oklar son yapılan zamlar ile beraber benzine doğru kaymaya başladı.

100 Km’de Benzin 8,0 Lt LPG 11,0 Lt Yakıyor

Günümüz şartlarında İstanbul trafiğinde yeni jenerasyon 1600 cc’ye kadar benzinli otomobiller ortalama 8,0 lt civarında yakıt tüketimi yaparken LPG’li otomobiller 11,0 lt’ye kadar yakıt tüketimi sağlıyor. İstanbul’da benzinin litre fiyatı 7,76 liradan LPG ise 5,96 liradan satılıyor.

100 km’de benzinli araç 8,0 litre yakıt tükettiğinde 62 TL masraf ortaya çıkarırken LPG’li otomobil aynı şartlarda 11,0 litre yakmasından dolayı 65 TL harcamış oluyor.

Ayrıca Otogaz kitinin masrafları da maliyete eklendiği zaman avantajı ortadan kalkıyor.

Otogaz Dönüşüm Maliyeti De Var

Benzinli araçların LPG dönüşümleri sanayi ortamında gerçekleşmektedir. LPG tankı, enjektör, regülatör gibi parçalardan oluşan Otogaz kiti montajdan sonra ayarlamalar da yapılarak otomobil trafiğe çıkmaya hazır hale getirilmektedir. Trafiğe çıkmadan önce ise muayene edilip ruhsata LPG tankı işlenmektedir. Ortalama olarak bu işlemlerin maliyeti 5.000 TL gibi fiyatlardan başlamaktadır.

Güncel Fiyatlara Göre Motorin En Tasarruflu

Motorin ile çalışan otomobiller yakıt tasarrufunu en yüksek şekilde gerçekleştirmektedir. Motorin yakıt hücresine sahip 1600 cc’ye kadar olan araçlar İstanbul trafiğinde 100 km’de ortalama 7,0 litre civarında yakıt tüketiyor. Motorinin litre fiyatı İstanbul’da 7,32 TL’ye satılıyor. 100 km’de 7,0 litre yakıt tüketen bir aracın maliyeti 51 TL oluyor. Fakat dizel araçların fiyatları benzinli otomobillere göre %20 ile %30 civarında daha yüksek seyrediyor.

Advertisement