Kurşunlu Benzin Kullanımı Sona Erdi!

Kurşunlu Benzin Kullanımı Sona Erdi!

İlk kez 1922 yılında patenti alınarak piyasaya sürülen kurşunlu benzin kullanımı sona erdi. Uzun yıllardır kullanılan kurşunlu benzinin sağlık üzerine olumsuz etkileri bulunuyor

Patentil 1922 yılında alınarak piyasaya sürülen kurşunlu benzin kullanımı sona erdi. BM çevre programı konu hakkında, "Kurşunlu benzin yasağının başarılı bir şekilde uygulanması, küresel sağlık ve çevremiz için büyük bir kilometre taşıdır" ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında Cezayir’de benzin istasyonlarının satışı BM Çevre Programı (UNEP) tarafından durdurulmuştu. Bunun üzerinde kurum kurşunlu benzinin kullanımının sona ediğini duyurdu.

Bir Devir sona Erdi: Kurşunlu Benzin Artık Kullanılmayacak

1922 yılında patenti alınarak piyasaya sürülen ve içerisinde tetra etil kurşun bileşiğini bulunduran kurşunlu benzin sağlık sorunlarına yol açtığı için artık satılmayacak.

1970’li yıllarda global anlamda aktif bir şekilde tercih edilen ve araçların daha yüksek sıkıştırma oranlarına izin vererek onları daha güçlü hale getiren kurşunlu benzin birçok zehirlenmeye yol açmıştı.

Yapılan araştırmalarda düşük seviye de olsa kurşun maruziyetinin insan beynini etkilediği öne sürüldü. Özellikle çocukların zeka seviyesini etkilediği ve refleksleri yavaşlattığı tespit edildi. Bunun yanında kurşunlu benzinin kalp hastalığı, felç ve belirli kanser türleri ile bağlantılı olduğu da tespit edildi.

Uzun Zamandır Kampanya Yürütülüyor

Birleşmiş Milletler tarafından kurşunlu benzin kullanımının sona ermesi duyurusu ile ilgili UNEP 20 seneyi aşkın bir süredir çalışma sürdürüyordu. 2002 yılında başlatılan kampanya 117 ülkede yürütüldü. Kurşunlu benzinin sağlık üzerinde derin etkileri olduğu da ifade edildi.

“Benzinden Kurtulmamız Gerekiyor”

CNN'e verdiği demeçte, "Dizelin halk sağlığı üzerinde olumsuz etkileri var” diyen Landrigan, “Kesinlikle kansere neden olan, solunum yolu tahrişine ve astıma neden olan, dizel egzozunun yaptığı her şey halk sağlığı için kötü" ifadelerini kullandı.

Landrigan, "Benzinden gerçekten kurtulmamız gerekiyor” derken, “Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde dizelden gerçekten kurtulmamız gerekiyor" diyerek sözlerine devam etti.

Phillip Landrigan, dünyanın bundan sonra elektrikli araçlara geçişe odaklanması gerektiğini de ifade etti.