Ford Otosan Ülkemize 'Batarya Montaj Fabrikası' Kuracak

Ford Otosan Ülkemize 'Batarya Montaj Fabrikası' Kuracak

Ülkemizde Otosan firması elektrikli araçlar için yatırım yapmaya karar verdi. Ford Otosan Genel Müdürü yapıalcak yatırım hakkında görüşlerini dile getirdi.

Ülkemize önemli yatırımlara bir yenisi daha ekleniyor. Öyle ki Ford Otosan, ülkemizde üretilecek tam elektrikli Ford E-Transit modelinin üretim sorumluluğunu almasının sonra yeni bir yatırım yapılacağını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada şirket Kocaeli Fabrikalarında 'Batarya Montaj Fabrikası' yatırımını hayata geçirmek için çalışmalar yapmaya başladı. Ford otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Geçtiğimiz günlerde, Ford'un ilk tam elektrikli ticari aracı olan E-Transit'in üretim sorumluluğunu üstlendik. Şimdi de tamamı Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanan batarya montaj fabrikamızı kurmak için çalışmalara başladık. Bu yatırımla batarya montajının ötesinde donanım ve yazılımsal testleri de kendi mühendisliğimiz ile yerli olarak geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Otosan tarafından hem Türkiye pazarı hem de global pazarlarda üretilecek elektrikli Transit modeline yönelik batarya geliştirecek tesisin, 2022 tarihinde start vereceği açıklandı.

Rekabete Olumlu Yansıyacak

Ford markası tarafından elektriklenme stratejisi kapsamında yeni bir aşamaya geçtiklerini vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Geçtiğimiz günlerde, Ford'un ilk tam elektrikli ticari aracı olan E-Transit'in üretim sorumluluğunu üstlendik. Şimdi de tamamı Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanan batarya montaj fabrikamızı kurmak için çalışmalara başladık. Bu yatırımla batarya montajının ötesinde donanım ve yazılımsal testleri de kendi mühendisliğimiz ile yerli olarak geliştiriyoruz. Dolayısıyla bu yatırım sadece Ford Otosan için değil, ülkemiz için bir kazanımdır. Bataryası dahil elektrikli araç üretiminin, geniş bir ekosistemde ülke ekonomisine ve yerli tedarikçiler dahil sanayimizin dünyada rekabet edebilmesine çok olumlu katkılarda bulunacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Fabrikaya bugüne kadar elektrikli araç üretimi dahil 56 milyon Euro yatırım yaptıklarını kaydeden Yenigün, elektrikli araçların yaygınlaşması ile yatırım tutarının da artacağını da sözlerine ekledi.

Elektrikli Araca Yönelim Başlıyor

Haydar Yenigün, Otosan markasının üreteceği elektrikli ticari aracın yerlilik oranının ise ilk etapta içten yanmalı araçlara göre daha düşük olacağını da dile getirdi.

Bu bağlamda, tedarik sanayisinde elektrikli otomobillere yönelik üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Yenigün, "Son 10 yılda 2.5 milyar euro yatırım yaptık. Yerlilik oranımız hafif ticaride yüzde 71.8 ve ağır ticaride yüzde 79.4’e ulaştı. Fakat, elektrikli aracımızda bu oran ilk etapta daha düşük olacaktır. Tedarik sanayisinde elektrikli araçlara yönelik üretimin artmasıyla birlikte ise bu aracın da yerlilik oranı artar. Sadece batarya elektrikli aracın yüzde 70'ini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bir başka açıdan bakıldığı zaman elektrikli araçlar konusunda yavaş yavaş teşvik mekanizmalarının başladığını dile getiren Yenigün, elektrikli üretilecek otomobiller için uygulanan ÖTV teşvikinin yeterli olmadığına ve bunun ticari araç müşterilerini kapsamadığını da dile getirdi.

Yenigün, "Bu teşviklerin ticari araç müşterilerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi lazım. Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) gerek diğer sivil toplum kuruluşlarıyla, gerek üniversitelerle gerek Ankara'daki kural koyucularla bu konuda yaptığı da bir çalışma var" ifadelerini kullandı.

TOGG Aracını Yakından İnceliyoruz

ford otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, kurulacak fabrikada pil hücrelerinin dışarıdan alınacağını, fakat batarya paketinin Türk mühendisler tarafından üretileceğini de sözlerine ekledi.

Yenigün, "Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ve Farasis arasındaki işbirliğini yakından takip ediyoruz. Yerli batarya üretimi konusunda önemli bir proje. Savunma sanayisine yönelik üretim yapan Aspilsan'ı da takip ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, Türkiye'de daha fazla batarya yatırımı gerçekleşeceğini öngörüyoruz" şeklinde görüş paylaştı.

2022 yılında tam elektrikli ve yerli e-Transitlerin Avrupa yollarında olacağını kaydeden Yenigün, araçta 67 kWh 400 Volt lityum iyon pile yer verileceğini ve menzilin de 350 km olacağını da dile getirdi.