Dünya Devleri Üretimi Durduruyor! ÖTV İndirimi Sonrası Çip Krizi Yeniden Gündeme Geldi!

Dünya Devleri Üretimi Durduruyor! ÖTV İndirimi Sonrası Çip Krizi Yeniden Gündeme Geldi!

Global ölçekte devam eden çip krizi otomotiv sektörünü de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Birçok marka üretime ara verdiğini açıkladı.

Otomotiv sektöründe geçtiğimiz iki yıl araçlardan ziyade çip krizleri ile gündeme geldi. Global ölçekte yayılan pandemi ile beraber birçok yerde üretim durdu. Özellikle Avrupa pazarlarını ciddi anlamda darbe vuran çip krizi, tam aşılanma arttı işler yoluna giriyor derken yeniden günceme geldi. Türkiye otomotiv sektörü de birçok ülke gibi bu durumdan fazlasıyla etkilendi. Daha önce Volkswagen, Peugeot, Opel, BMW, Honda, Volvo gibi önde gelen birçok otomotiv devi bu çip krizinden etkilenirken ülkemizde de ford otosan, Oyak Renault gibi üreticiler çip krizinden payına düşeni almıştı. Yarı iletken sorunları nedeniyle bir durdurma kararı da Toyota’dan geldi.

Toyota Üretime 2 Hafta Ara Verecek

1-15 Ağustos 2021 tarihleri arasında bakım için üretime ara veren Toyota hafta başında sıfır araç üretimine yeniden başlamıştı. Ancak çip arzında yaşanan sıkıntılar nedeni ile üretime 2 hafta ara vereceğini açıkladı. Toyota tarafından yapılan açıklamada çip krizi nedeniyle üretime 20 Ağustos-5 Eylül aralığında ara verileceği ifade edildi.

Çip Krizi Küresel Çapta Devam Ediyor

Ülkemizde üretimi durduran çip krizi global ölçekte de kapanmalara sebep oluyor. Ford, yarı iletken çip tedariği sorunu sebebi ile Almanya’daki fabrikasında araç üretimine geçici olarak ara verildiğini duyurdu. Ford tarafından yapılan açıklamada 17 Ağustos’tan itibaren fabrika işçilerinin 2 hafta süre ile kısa vardiyalar halinde çalışacağı belirtildi. Ford, Fiesta modelinin üretimi için Mayıs ayı başında çip nedeni ile 3 aydan fazla üretime ara vermek zorunda kalmıştı.

Hürriyet gazetesinden Cem Özenen'in haberinde görüşlerine yer verilen Ali Haydar Bozkurt, "Çip krizinin tedarik sıkıntısı yarattığını ve daha da geniş çaplı bir sorun haline dönüşebileceğini sene başından beri hep dile getirdik. Bu risk hep mevcuttu. Bu krizin daha da derinleşme ihtimali söz konusu ve bu durum da tüm sektörü çok daha derinden yaralayacak sonuçlar doğurabilir. Matrah değişimi ile düşen fiyatlarla artan talebi karşılayamamak söz konusu olacak. Fabrika tarafından da üretime ara verilmesinin sene sonu otomobil satışlarını etkilememesi için gerekli planlamanın yapılacağı açıklandı” şeklinde görüş bildirdi

Advertisement