Akünüz Kış Ayına Hazır Mı?

Akünüz Kış Ayına Hazır Mı?

Özellikle yaz aylarında sıcağa maruz kaldığınızı düşünelim. Akülerin ömrü soğuk havaya karşı yapılacak bakımlarla ciddi anlamda uzayabiliyor.

Özellikle yaz aylarında sıcağa maruz kaldığınızı düşünelim. Akülerin ömrü soğuk havaya karşı yapılacak bakımlarla ciddi anlamda uzayabiliyor.

Akülerin önemi özellikle kış aylarında fazlası ile ortaya çıkıyor. Zayıf veya ömrü dolan aküler soğukta ilk çalışmada genellikle sinyal sinyal vermeye başlıyor. Peki aracınıza yaptıracağınız kış bakımının akünün ömrünü etkilediğini söylesek? Hem de olumlu yönde. Soğuk havalarda akülerin arızalarının arttığına da varsayarak sizin için birkaç önemli ipucu hazırladık:

Aküde Kutup Başlarına Dikkat Edin

İlk olarak Aküde kutup başlarına dikkat edin. Eğer kutup başlarında oksitlenme var ise akü kablolarını sökmeden ve araç stop halindeyken kutup başlarına sıcak su dökebilir ve ardından küçük bir fırça ile kutup başlarını temizleyebilirsiniz.Bir başka önemli ipucu hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştüğünde akünün performansı neredeyse yarı yarıya azaldığını bilerek aracı ısıtmalı bir park alanına bırakmanız. Ayrıca akünün bir diğer işlevi koltuk ısıtıcısı, dizel motorlardaki kızdırma bujileri veya kabin içi ısıtıcısı gibi sonradan eklenen donanımlara enerji sağlaması işlevidir. Soğuk havalarda bu durum akü için fazladan yük anlamına gelir. Akünün zorlanmasını engellemek için fazladan elektrik enerjisi gerektiren donanımları devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca V kayışını mutlaka kontrol ermelisiniz.

Kirlenen Aküler Daha Kolay Arızalanıyor

Kirlenen aküler kış aylarında daha kolay arızalanır. Bu durumun önüne geçmek ve elektrik kaçağını engellemek için aküyü kirden arındırabilirsiniz. Aracınızın aküsünün şarj kapasitesini kontrol edebilir ve sistemsel arızadan kaynaklanan eksik şarj etme sorunu varsa şarj takviyesi yapabilirsiniz.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bir güzel ipucu da akünüzün V kayışının kaydırma yapıp yapmadığını, şasiyle bağlantısının olduğu yerde paslanma olup olmadığını kontrol etmeniz. Ayrıca aracı belirli bir süre kullanmayacaksanız akü ile şase kablosunun bağlantısını kesebilirsiniz. Aracı aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmayan bir ortamda bırakarak ve şarj sıkıntısını önlemek adına 20 dakika kadar rölantide çalıştırmak da iyi bir seçenek olabilir

Advertisement