Zorunlu Trafik Sigortası Zammı Geliyor!

Zorunlu Trafik Sigortası Zammı Geliyor!

Zorunlu Trafik Sigortası'nda 1 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 20 oranında zam bizleri bekliyor

31 Aralık 2022 tarihinde Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkındaki Yönetmeliği’nde güncellemeye gitmişti. Aynı tarihte yayınlanan Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren değişiklik ile 1 Şubat 2022 itibari ile zorunlu trafik sigortasında bir zamma bizleri bekliyordu.

Bu değişim zorunlu trafik sigortalarına yüzde 20'ye varan zamlar uygulanması ile ilgiliydi. Bundan tam bir hafta önce devreye giren güncelleme ile birlikte azami prim tutarları da aylık yüzde 1,5 olarak güncellendi. 2021 yılında bu oranın 1.25 olduğunu da ifade edelim.

Trafik sigorta poliçesinin iptali durumunda ise sigorta şirketine tahakkuk eden prim 40 TL'den az olmayacak. Bu primin 32 TL'si ise acente komisyonu olarak tahakkuk ettirileceği de resmiyet kazandı.

Yönetmeliğe gelen bir ek madde ile SEDDK; araçların yakıt cinsine ve emisyon değerlerine göre prim indirim ve artırım oranlarına ek olarak yüzde 10’a kadar indirim veya artırım uygulamaları da getirme imkanına sahip oldu.

2017 yılından bu yana trafik sigortasında azami fiyat uygulaması olduğunu altını çizelim. Böylece sigortalar kamunun belirlediği fiyatın üstüne çıkamıyor ancak altına inebiliyor.

Advertisement