TOGG Elektrikli Araç Sektörünü Değiştirecek

TOGG Elektrikli Araç Sektörünü Değiştirecek

Elektrikli ve hibrit otomobillerin pazardaki payı her yıl artmaya devam ediyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçları Derneği (TEHAD), verilerine baktığımız zaman, elektrikli otomobil satışları yüzde 352 arttı.

Elektrikli ve hibrit otomobillerin pazardaki payı her yıl artmaya devam ediyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçları Derneği (TEHAD), verilerine baktığımız zaman, elektrikli otomobil satışları yüzde 352 arttı. "Bu konuda Türkiye de çeşitli düzenlemeler yapmalı" diyen uzmanlar, TOGG projesi ile ilgili umut vadediyor.

İklim değişikliği ve fosil yakıtlarda maliyeti artması tüketicileri elektrikli otomobillere yönlendiriyor. Ülkemizde de bu araçların pazar payı her geçen gün artıyor. 2021 yılında 2 bin 849 adet elektrikli otomobil satılırken, 20 bin 915 adet hibrit model satıldığı kayıtlara geçti. Bu veriler elektrikli ve hibrit araçların pazar payını bir yıl önceye oranla artırdığını gösteriyor. 2020 yılında 17 bin 780 hibrit ve elektrikli araç satışı yapılmıştı.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, Türkiye’de satış oranlarının geçen yıla oranla arttığını ama bu artışın henüz yetersiz olduğunu dile getirdi. Milliyet Gazetesi Dış Haberler Müdürü ve Otomotiv Editörü Levent Köprülü ise teşviklerin artması gerektiğini, “Elektrikli araçların yaygınlaştırılmasına ilişkin daha fazla teşvike ve eyleme ihtiyacımız olduğu kesin” sözlerini kullandı.

Elektrikli Araç Sayısı Arttı

TEHAD verilerine göre, 2021 yılında Türkiye otomotiv pazarında 772 bin araç satış gerçekleşti. Bir önceki yıla göre otomotiv pazarında yüzde 2,54'lük düşüş yaşandı. Tüketicilerin elektrikli ve hibrit otomobilleri tercih etme oranı ise her yıl giderek artıyor. Türkiye’de 2021 yılında 2 bin 849 adet elektrikli otomobil satıldı. Bu rakam 2020 yılında 844 adetti. hibrit otomobil sınıfında ise 20 bin 915 adet satış gerçekleşti. Elektrikli otomobil satışları ise yüzde 325,2 artış yaşandı.

Berkan Bayram, tüketicilerin elektrikli ve hibrit araçlara yönelmesi konusunda teşvikler verilmesinin bu alandaki ilerlemeyi hızlandırabileceğini belirtti. Dünya genelinde elektrikli araçların tercih edilmesi için ciddi teşviklerin olduğunun altını çizen Bayram, Türkiye’de henüz buna benzer bir çalışma olmadığını söyledi. Bayram “Ülkemizde elektrikli araçlar özelinde maalesef bir teşvik mevcut değil. Birçok ülke bu araçların alımını ciddi şekilde teşvik ediyor. Elektrikli araç satış rakamlarının fazla olduğu birçok ülkede, bu araçlara sıfır vergi uygulanıyor” ifadelerini kullandı.