Tesla, Çin'de Yeni Model Üretecek

Tesla, Çin'de Yeni Model Üretecek

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, dünya piyasasına yönelik olarak Çin’de geliştirdiği orta sınıf limuzin olan Model 3’ün altında bir model serisi üretmeyi amaçlıyor.

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, dünya piyasasına yönelik olarak Çin’de geliştirdiği orta sınıf limuzin olan Model 3’ün altında bir model serisi üretmeyi amaçlıyor.

Tesla, söz konusu model hakkında şimdilik somut bir açıklama yapmasa da Çin’de otomotiv sektöründe yeni modelle ilgili çalışmaların başladığı konuşuluyor.

Tesla’nın patronu Elon Musk, kısa bir süre önce geliştirilmiş olan yeni 4680-akü hücrelerinin 2023 yılında vergi öncesi 25 bin dolara satışa sunulabilecek bir elektrikli otomobilin üretimini mümkün kılacağını bizlerle paylaşmıştı.

Şimdiye kadar üretilen modellere bakıldığı zaman daha ucuza satılabilecek olan bu küçük Tesla modeli, en modern otonom sürüş tekniği ile donanmış olacak. Nitekim Musk Twitter’da bu seride daha sonra direksiyonsuz ve pedalsız araçların da üretilip teslim edilebileceğini bizlere iletti.

Çin medyasına baktığımız zaman yeni Tesla, planlandığı gibi, 2023’te klasik binek arabaları gibi direksiyon ve pedalla donanmış olarak satışa sunulacak. Pek çok yerel medya organına baktığımız zaman, fiyatı 25 bin dolar olup adına da “Model Q” ismi verilecek.

Yeni elektro-otonun biçimi Model 3’e benzemekle beraber ondan biraz daha kısa olup arka tarafının dizaynı daha çok spor arabayı andıracak. Kalkıştan 3,9 saniye ile 6,9 saniye gibi kısa bir sürede 100 kilometre hıza ulaşacak.

Ayrıca Model 3’te ve orta sınıf-SUV Model Y’de olduğu gibi arkadan çekişli üç ayrı versiyonu bulunacak. Özerklik mesafesi yani bir şarjın yeterlik mesafesi ise 400 kilometre olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni elektrikli araç Shanghai’deki Tesla tesisinde üretilecek ve küresel piyasa için dizayn edilecek. Ancak Tesla’nın Model Q için yeni bir akü tedarikçisi bulmayı amaçladığını da belirtelim.

Bu partnerin, uygun fiyatlı LFP (Lityum-Demir-Fosfat) teknolojisi donanımlı akü teslimatı yapan Çinli BYD Grubu olması öngörülenler arasında diyebiliriz. Şirketin Model Q üretim planını yakında açıklayacağını belirtelim.

Advertisement