Stellantis CEO'su EV Projelerinin Arka Perdesinde Siyasetin Yattığını Söylüyor

Stellantis CEO'su EV Projelerinin Arka Perdesinde Siyasetin Yattığını Söylüyor

Elektrikli otomobiller artık çağımızın bir gerçeği haline geldi. Birçok tanıdık bildik marka milyarlarca dolar yatırım gerçekleştirerek elektrikli dönüşüme katılmış durumda. Hatta bazı markalar 2025-2030 yılları içerisinde tamamen elektrikli modellere geç

Elektrikli otomobiller artık çağımızın bir gerçeği haline geldi. Birçok tanıdık bildik marka milyarlarca dolar yatırım gerçekleştirerek elektrikli dönüşüme katılmış durumda. Hatta bazı markalar 2025-2030 yılları içerisinde tamamen elektrikli modellere geçiş yapacaklarını belirttiler. Ama Stellantis CEO'su Carlos Tavares'e göre bu değişimin en temel nedeni tamamen politik konulardan doğuyor.

Automotive News ekibiyle söyleşi gerçekleştiren Tavares, Avrupa Birliği 2035 kurallarının "sosyal riskler" taşıdığını düşünmekte. Tavares’e göre üretici firmaları bu oluşuma zorlamak, üretim sürecine ve tesislere çok büyük darbeler vuracak. Tavares ayrıca yeni emisyon kuralları çerçevesinde ilerlenmesi halinde bazı fabrikaların kapanacağını ve çalışanların işsiz kalacaklarını belirtti. Son olarak ise Stellantis'in "oyunu oynamak zorunda" olduğuna mecbur olduğunu belirtmiş.

Tüketiciler olarak bu dönüşümün doğaya pozitif bir katkısı olacağını düşündüğümüzden hepimizin isteyeceği bir durum. Tabi markaların kar etme amacı güttüğünü (ECON 101) unutmamak gerek. Bu sebepten dolayı dönüşüm diğer bir yandan da maliyet küçültme politikaları ile gerçekleşmek zorunda. 

Tavares elektrikli otomobillerin hiçte sanıldığı gibi "çevre dostu" olmadığı kanaatinde. Yöneticinin söylediklerine göre EV modellerin üretim aşamasında yaymış olduğu emisyonu dengelemek için en aşağı 70.000 kilometre yol kat etmesi gerekiyor.

Tavares'in bu farklı düşünceleri kafalarınızı çelmesin zira Stellantis'in elektrikli dönüşüm süreci halen devam ediyor. 2025 yılına kadar markaların EV modellere 30 milyar civarında bir yatırım yapması beklenmekte. Üreticilerin yeni strateji planları ise 1 Mart tarihinde açıklanacak.

Advertisement