Otomotiv Sektöründe İhracat Artıyor

Otomotiv Sektöründe İhracat Artıyor

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı şubat ayında yüzde 3.7 oranında artış gösterdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı şubat ayında yüzde 3.7 oranında artış gösterdi. Yaşanan bu artış ile birlikte ihracat 2.6 milyar dolar oldu.

Türkiye’de ihracat yapılan ürünler arasında ise otomotiv sektörünün payı yüzde 15.9 oranında oldu.  Otomotiv sektörü 2023 yılı ocak-şubat aylarında, 2022 yılı ocak-şubat aylarına kıyasla ihracatı yüzde 12 oranında artış gösterdi. Yaşanan bu artışla birlikte 2023 yılı ocak-şubat aylarında ihracat 5.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

​​​​​​​​​​​​​​

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik yaptığı açıklamada; “Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa, ailelere ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Otomotiv endüstrisi olarak bir yandan acıları bir nebze de olsa gidermek ve yaralarımızı sarmak için dayanışma halinde yardımlarımıza devam ediyor, diğer yandan ülkemiz ekonomisinin üretim ve ihracata dayalı güçlü büyümesine devam etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Geçen ay endüstri tarihindeki en iyi ikinci şubat ayı performansına imza atmayı başardık. Çekiciler ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatında yüksek oranlı artışlar kaydettik. Ülkeler bazında ise Fransa’ya yüzde 69, Slovenya’ya yüzde 91, Belçika’ya yüzde 62 artış oldu” ifadelerine yer verdi.

Tedarik Endüstrisinin ihracatı ise yüzde 2 oranında artış gösterdi. Yaşanan bu artışla birlikte ihracat 1 milyar 150 milyon dolar oldu. Binek otomobil ihracatı ise yüzde 10.5 oranında gerileme eğilimi gösterdi. Yaşanan bu gerileme ile ihracat 727 milyon dolar seviyesine geriledi.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatında ise artış görüldü. Yaşanan yüzde 3 oranında artış ile birlikte ihracat 417 milyon dolar seviyesine çıktı. Çekiciler ihracatı yüzde 77 oranında artış gösterdi. Yaşanan bu artış ile birlikte ihracat 176 milyon dolar oldu. Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı ise yüzde 94 oranında artış gösterdi. Yaşanan artış ile birlikte ihracat 131 milyon dolar seviyesine çıkmış oldu.

Otomotiv sektörünün en büyük payına sahip olan Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke ise Almanya olurken ihracatta yüzde 6 oranında artış görüldü. Tedarik Endüstrisinde ihracatta Ukrayna’ya yüzde 88 oranında, Rusya’ya yüzde 21 oranında ve Fransa’ya yüzde 16 oranında artış görüldü. Ayrıca İsrail’e yüzde 29 oranında, ABD’ye yüzde 14 oranında ihracat düşüşü yaşandı.