Otomobilde Fiyatlar Artacak

Otomobilde Fiyatlar Artacak

Otomotiv sektöründe çip krizi sonrası yeni bir kriz daha boy gösterdi. Araç üretiminde kullanılan ve alternatifi olmayan magnezyumun üretimindeki sıkıntılar sebebi ile araç fiyatlarının daha da artması bekleniyor.

Otomotiv sektöründe çip krizi sonrası yeni bir kriz daha boy gösterdi. Araç üretiminde kullanılan ve alternatifi olmayan magnezyumun üretimindeki sıkıntılar sebebi ile araç fiyatlarının daha da artması bekleniyor.

Koronavirüs salgını sonrası üretimdeki düşüşler, zincirleme olarak otomobil piyasasına yansımıştı. Çip tedariğinde yaşanan sorunlar sıfır araç üretim zorlukları ve ikinci el piyasasında da yükselmeye sebep oluyor. Otomobil piyasası şimdi de yeni bir kriz ile çalkalanıyor. Üretimi düşen ve alternatifi olmayan magnezyum krizinin, araç fiyatlarının daha da artmasına sebep olacağını söyleyelim.

Uzun Süreli Elektrik Kesintileri Yaşanıyor

Global anlamda magnezyum sektörünün en büyük tedarikçisi Çin, yaşanan enerji sıkıntısını ön planda gösterdi ve magnezyum üretimini azalttı. Çin'de uzun süren elektrik kesintilerinin olduğunu da belirtelim. Pekin yönetimi bir yandan sektördeki gücünü elinde tutmaya ve dünya çapındaki alıcılarını da kaybetmemeye çalışıyor. Ayrıca enerji kaynağı olarak kullandığı kömürü de azaltmaya çalışan ülke magnezyum tedarikindeki sorunları da tetikledi.

Global anlamda magnezyum üretiminin yüzde 80'den fazlasını karşılayan ülkede üretimdeki en ufak değişiklik bütün dünyadaki tedarik zincirini etkiliyor. Özellikle de Avrupa Birliği (AB) magnezyum ihtiyacının yüzde 95'ini Çin'den tedarik ediyordu.

Geçtiğimiz ay sonunda Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), 11 sanayici birliği ile birlikte artan magnezyum darboğazı konusunda uyarıda bulunarak, "Kasım sonuna kadar Avrupa'daki magnezyum stoklarının tükenmiş olacağından yola çıkıyoruz" şeklinde görüş bildirdi. Yaşanan bu sorunlar üretim tesislerinin kapanması ve bunlara bağlı olarak istihdam kaybı olabileceğini de ön plana çıkardı.

Norveçli alüminyum üreticisi Norsk Hyro, Çin'den gelen magnezyuma bağımlı olan şirketlerden biri. Şirketin Genel Başkan Yardımcısı Halvor Molland, verdiği demeçte magnezyum tedarikindeki durum karşısında endişe duyduklarını dile getirdi. Endişeye rağmen depoladıkları malzemeler ile ısmarlanan ve yolda olanları göz önünde bulundurduklarında bu sene için üretimlerini garantiye aldıklarını, bir tehlike bulunmadığını da bizlere aktardı.

Alternatif De Yer Almıyor

Alüminyum üretiminde magnezyumun alternatifsiz olması büyük bir sorun teşkil ediyor. Çin'in sektördeki hakimiyeti o kadar büyük ki Çin'deki enerji sıkıntısının sürmesi halinde oluşacak açığı başka üretici ülkelerin kapatması da çok zor diyebiliriz.

Fiyatlar Çok Yükseldi

Çin'de magnezyum üretiminin azalması ile beraber fiyatlar oldukça yükseldi. Sektörün Avrupa'daki temsilcileri, "Sınırlı miktardaki magnezyumun fiyatları da rekor seviyeye sıçradı" diye şikayet etse de magnezyumun tonunun 10 bin ile 14 bin dolar arasında satıldığını, sene başındaysa bunun sadece 2 bin dolar olduğunu bizlere aktardı. Bu durum da magnezyum içeren malların Avrupalı şirketler için karlı şekilde üretim ve satışını neredeyse olanaksız kılıyor.

Advertisement