Elektrikli Toyota bZ4X, Avrupa Topraklarına Geliyor

Elektrikli Toyota bZ4X, Avrupa Topraklarına Geliyor

Elektrikli bZ ailesinin ilk otomobili olan bZ4X satışa sunulacak. Toyota, yaz aylarında ilk teslimatlara başlayacak.

Elektrikli bZ ailesinin ilk otomobili olan bZ4X satışa sunulacak. Toyota, yaz aylarında ilk teslimatlara başlayacak.

Toyota, Şanghay Otomobil Fuarı'nda sahne alarak, dünya genelinde satışa çıkaracağını yeni elektrikli otomobili bZ4X modelini paylaşmıştı.

Yeni ürün gamının ilki ve dört tekerlekten çekiş sistemine (AWD) sahip orta ölçekli SUV model Toyota bZ4X, Toyota'nın sadece bir otomobil şirketi olmaktan herkes için mobilite üreten bir şirket olmaya giden yolun önemli bir parçası olarak dikkati çekiyor.

Konseptteki 'bZ' kısaltması, 'beyond Zero/Sıfırın ötesinde' isminin baş harflerini temsil ediyor ve Toyota'nın sadece sıfır emisyonlu ve karbon nötr araçlar yapmanın ötesine gitme başarısı olarak değerlendiriliyor.

Toyota BZ4X Özellikleri İle Dikkat Çekiyor

Toyota bZ4X, Japon otomotiv şirketi Subaru ile beraber geliştirmiş olduğu e-TNGA platformu üzerine kuruldu.

Bu etkileyici platformu benzersiz bir hale getiren motor 204 PS güç ve 265 Nm tork üretme kapasitesine sahip. Ayrıca tüketiciler, 4x4 yerine 4x2 motor opsiyonunu tercih edebilecek. Bu versiyonda kullanılan motor ise 217,5 PS ve 336 Nm tork değeri sunuyor.

Bununla beraber, bZ4X modeline opsiyonel olarak güneş panelleri de eklenebiliyor ve bu sayede araç, şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan güneş enerjisiyle kendi kendini şarj edebilme özelliğini üzerinde barındırıyor.

Toyota tarafından yapılan açıklamada güneş panelleri, yılda ortalama 1.800 kilometre menzillik şarj sunabilecek potansiyele sahip. Elektrikli Toyota bZ4X'in önden çekişli versiyonunda 71.4 kWsa, dört tekerlekten çekişli versiyonunda 72.8 kWsa kapasiteli batarya paketi yer alıyor. Otomobilin normal menzil değeri ise sırasıyla 516 ve 470 kilometre olarak karşımıza çıkıyor.

Yaz Aylarında Avrupa’ya Gelecek

Toyota bZ4X'in Avrupa'daki ilk teslimatları bu yaz başlayacak. Otomobilin ülkemizde satışa çıkması ise 2023 yılı olarak karşımıza çıkıyor.

Toyota, 2025 yılına kadar piyasaya 7 adet bZ modeli sürmüş olacak. Japon markanın yaptığı isim hakları başvurusunda bZ1x ile bZ5x arası güvence altına alınmıştı.

Toyota'nın bZ ailesi, markanın 2025 yıulına kadar planladığı 15 yeni elektrikli modellik atılımın bir parçası olacak. Japon otomobil devi, o zamana kadar elektrikli ve elektrik destekli araç sayısını ise 70'e çıkaracak.

Advertisement